Hatmi çiçeğinin faydaları nelerdir, hangi hastalığa iyi gelir? Öksürüğe karşı hatmi çiçeği nasıl hazırlanır?

Hatmi çiçeği faydaları açısından önemli bir bitki türü olarak bilinmektedir. Bilimsel adı Althaea officinalis olan bu bitkinin çay formu yaygın olarak tercih edilmektedir. Çay formunun yanı sıra yağ, krema ve sirke formunda da mevcuttur. Sağlık için önemli olan vitamin ve mineralleri bünyesinde barındıran hatmi çiçeği, çeşitli rahatsızlıkların hafifletilmesinde etkin rol oynuyor. Yüzyıllardır tıbbi olarak kullanılan bitki türlerinden biridir.

Hatmi çiçeğinin faydaları nelerdir?

Hatmi çiçeği, pek çok farklı kullanım alanı ve sağlık açısından çeşitli faydaları bulunan şifalı bitki türlerinden biridir. Bu noktada ebegümeci çiçeği ile hatmi çiçeğinin aynı şey olup olmadığı sorusu akla gelebilir. Ebegümeci çiçeği; Deve pembesi, hatmi pembesi gibi isimlerle anılmasının yanı sıra ebegümeci olarak da bilinir. Hatmi bitkisi, C vitamini, A vitamini ve B vitamini gibi çok sayıda farklı vitaminin yanı sıra potasyum, manganez, çinko ve demir gibi mineralleri de içerir. Bağışıklık sistemini destekleyici özelliğiyle öne çıkan hatmi çiçeğinin faydaları genel olarak şu şekildedir:

  • Bağırsak sorunlarının giderilmesinde etkilidir.
  • Vücuda canlılık verir ve bağışıklığı güçlendirir.
  • Soğuk algınlığı, soğuk algınlığı ve grip gibi üst solunum yollarını olumsuz etkileyen hastalıkların iyileştirilmesinde etkilidir.
  • Hatmi çiçeği yağının faydalarından biri de saçlardaki besleyici, canlandırıcı ve güçlendirici etkisidir.
  • Antibakteriyel ve antioksidan özelliklere sahiptir.
  • Doğal bir ağrı kesici görevi gören bu bitkinin aynı zamanda sakinleştirici özelliği de bulunmaktadır.
  • Tıkalı damarların açılmasında etkili bir role sahiptir.
  • Hatmi çiçeği çayının faydaları arasında öksürük kesici özelliği de yer alıyor.
  • Karaciğer sağlığının ve cilt sağlığının korunmasına yardımcı olur. Cilt tahrişlerini iyileştirici etkisi hatmi çiçeğinin cilde faydalarından biridir.
  • Ağız kuruluğu probleminin giderilmesinde etkilidir.

Hatmi çiçeği hangi hastalığa iyi gelir?

Şifalı bitki türleri arasında yer alan hatmi çiçeği birçok hastalığın tedavisine destek olarak kullanılan önemli bir bitkidir. Bu noktada hatmi çiçeğinin tansiyonu yükseltip yükseltmediğini merak edebiliriz. Bu bitkinin kan basıncı değerlerini düşürücü etkisi olduğunu ortaya koyan bazı bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. Bu çalışmalara göre bu bitkinin yüksek tansiyon üzerinde olumlu etkileri olabilir.

Antioksidanlar açısından zengin olan bu bitki aynı zamanda kanser riskini de azaltıcı etkiye sahiptir. Sindirim sistemi sağlığına da olumlu etkileri olan hatmi çiçeği, şişkinlik, gaz, hazımsızlık gibi sorunların görülme sıklığının azaltılmasında etkilidir. Karaciğerin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olmada etkili olan bu bitki aynı zamanda kalp-damar sağlığını da koruyor. Ayrıca cildi yenileyici etkileri vardır ve saç dökülmesi sorunlarını ortadan kaldırır.

Öksürüğe karşı hatmi çiçeği nasıl hazırlanır?

Hatmi çiçeği, öksürüğü sakinleştirici özelliğiyle öne çıkan şifalı bitkilerden biridir. Özellikle kış döneminde grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklar daha sık görülüyor ve üst solunum yollarını olumsuz etkiliyor. Bu hastalıkların belirtileri arasında boğaz ağrısı ve kronik öksürük gibi belirtiler yer alır. Öksürük kesici özelliğinden faydalanmak için bu bitkinin kurutulmuş hali tercih ediliyor. Bu kurutulmuş bitkiyi bir miktar kaynamış suya ekleyin ve yaklaşık 5 dakika demlenmesini bekleyin. Demlenen çay daha sonra süzülerek tüketilir. Bu çaydan gün içerisinde en fazla 2 bardak tüketilmesi tavsiye edilir.

Taze hatmi çiçeği nasıl hazırlanır?

Hatmi çiçeği ağırlıklı olarak çay şeklinde kullanılan ve insan sağlığı açısından oldukça önemli olan bir bitkidir. Çay formunda kullanıldığında genellikle kurutulmuş hali tercih edilse de taze hali de kullanılabilir.

Taze hatmi çiçeği bitkisi kullanılarak çay kolaylıkla hazırlanabilir. Daha önce kaynatılmış bir bardak suya biraz taze hatmi çiçeği ekleyin ve ağzınız kapalı bir süre demlenmeye bırakın. Daha sonra süzülüp içilebilir. Bu noktada hatmi çiçeğinin sütle nasıl hazırlanacağı konusu da sütle hazırlamak isteyenler için önemlidir. Hatmi çiçeği çayı yapmak için su veya süt kullanabilirsiniz. 1 bardak önceden kaynatılmış sütün içine bu bitkiden bir miktar koyup biraz bekleyip tüketin.

Hatmi çiçeğinin yan etkileri nelerdir?

Hatmi bitkisinin faydaları olmakla birlikte aşırı miktarda tüketilmesi halinde zararları da olabilmektedir. Hatmi çiçeğinin zararları arasında baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi ve bazı ilaçlarla etkileşim yer almaktadır. Ölçülü tüketildiğinde ciddi bir yan etkisi olmamasına rağmen hamilelik döneminde kadınların kullanması önerilmez. Ayrıca bünyesi hassas veya alerjik olanların, ilaç kullananların, tansiyon, şeker hastalığı gibi kronik rahatsızlıkları olan kişilerin bu bitkiyi kullanmadan önce bir tıp uzmanına danışmasında fayda vardır. Ancak hatmi çiçeğini kullanmak için bir uzmandan yardım almanız gerekmektedir.

ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Bitlis semalarında Starlink uyduları böyle görüldü!Bitlis semalarında Starlink uyduları böyle görüldü!
AK Parti İstanbul il başkanı Kabaktepe: CHP genel başkanının İstanbul'a girişi yasaklandıAK Parti İstanbul il başkanı Kabaktepe: CHP genel başkanının İstanbul'a girişi yasaklandı
Bayraktar TB3 SİHA testi başarıyla tamamladıBayraktar TB3 SİHA testi başarıyla tamamladı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir