Hastane Üroloji Uzmanı Acıbadem Kozyatağı Doç. Dr.Hakan Özveri, Neden oldukları şiddetli ağrı nedeniyle hayatı bir kabusa dönüştüren böbrek taşlarının, bazı basit kurallara dikkat ederek önlenebileceğini belirterek, şunları söyledi: “Özellikle yaz aylarında, ısı ve nem aşırılıklarının etkisi nedeniyle. Böbrek taşı, vücuttan kaybedilen sıvılar, yetersiz su tüketimi ve tuzlu kuruyemiş, işlenmiş peynir, et ürünleri gibi sodyumu yüksek gıdalar nedeniyle yerine konamıyor.” “Fast food tüketmek ve yüksek proteinli diyetler sizi böbrek taşlarına yatkın hale getirebilir” diyor. Üroloji uzmanı Prof., tedavi edilmeyen böbrek taşlarının ileride böbrek kaybına da yol açabileceğine dikkat çekiyor. Böbreklere zarar veren 5 yaz hatasını anlatan Dr. Özveri, önemli uyarılar ve ipuçları verdi. Yaz aylarında aşırı sıcak ve nem terlemeyi arttırdığı için vücuttan su kaybı hızlanır. Ancak su içme alışkanlığı olmayan, hatta zorla içme alışkanlığı olmayan pek çok kişi, suyu sadece susadığında içiyor ya da su yerine şekerli ve gazlı içecekler tüketiyor. Ancak özellikle yaz aylarında günde 2,5 litre su içmeniz gerekmektedir. Şekerli ve gazlı içecekler fayda yerine sağlığınıza zarar verirken, çay ve kahve içmek sanılanın aksine suyun yerini tutmaz ve idrar söktürücü etkisinden dolayı vücudun suyu dışarı atmasına neden olur. Yetersiz su tüketimi başta böbrek taşı olmak üzere birçok böbrek hastalığına zemin hazırlarken, tedavi edilmediği takdirde böbrek kaybına da yol açabiliyor.
Maalesef ülkemizde tuz tüketimi olması gerekenin çok üzerindedir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre; Günlük tuz tüketimi asla 5 gramı (1 çay kaşığı) geçmemelidir. Doç. Pek çok kişinin yemeklerine tuz kattığını, bunun da kalp ve yüksek tansiyon gibi hastalıkların yanı sıra böbrek taşı oluşumuna da neden olabileceğini söyledi. Hakan Özveri, sebzelerden süt ürünlerine kadar pek çok besinin tuz içerdiğini, bu nedenle yemeklere tuz ilave edilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor. Doç. fast food tarzı beslenmenin, hazır yiyeceklerin ve çeşitli atıştırmalıkların son yıllarda büyük ilgi gördüğünü ancak bu ürünlerin çok yüksek miktarda tuz içerdiğini söyledi. Dr. Özveri, sağlıklı beslenmenin büyük önem taşıdığını belirtiyor.
Doç. Yaz aylarında açık havada geçirilen saatlerin artırılmasının, özellikle açık büfelerde sebze yemekleri yerine kızarmış ve et bazlı yemeklerin tüketilmesinin, tatil dönemlerinde kahvaltıda işlenmiş et bazlı ürünlere ağırlık verilmesinin böbreklere de zararlı olduğunun altını çiziyor. Hakan Özveri, hayvansal proteinlerin aşırı tüketiminin taş oluşumuna neden olduğunu, bu nedenle tüketiminin aşırı olmaması gerektiğini söylüyor. Özellikle yaz başında ve yazın tatile çıkmadan önce kilo vermek amacıyla yapılan diyetler bir süre sonra sürdürülemez, hatta bırakıldıktan sonra çok daha fazla kilo almanıza neden olabilir. Fazla kilolar hiç şüphesiz sağlığın en önemli düşmanlarından biridir ve aynı zamanda böbrek sağlığına da son derece zararlıdır. Öyle ki fazla kilolu ya da obezite tanısı alan kişilerde böbrek taşı riskinin arttığı görülüyor. Ancak fazla kilolardan kurtulmak için protein içeriği yüksek, sürdürülemez, faydadan çok zarar veren şok diyetlerden ve “ot” adı altında satılan her türlü üründen uzak durmak gerekiyor.
- Sıcaklık ve nemden dolayı kapalı mekanlarda kalmak
Aşırı sıcak ve yüksek nem adeta bunaltıcı hale geliyor ve özellikle risk grubundaki kişilerin güneşin parladığı saatlerde mümkünse evde kalmaları faydalı oluyor. Yine güneş ışınlarının kuvvetli ve yoğun olduğu 11:00-16:00 saatleri arasında açık havada spor yapmak tehlikeli olabileceğinden, günün erken saatleri veya akşam saatleri yürüyüş/açık havada fiziksel aktivite yapmak için uygun zamanlardır. Ancak yaz mevsimi koşulları nedeniyle bazı kişiler dışarı çıkmadan, yürümeden, herhangi bir aktivite yapmadan evde kalabilir. Hareketsizlik sağlığınıza pek çok açıdan zarar verir ve hatta böbrek taşı oluşumunu bile artırabilir. Bu nedenle fiziksel aktiviteyi ihmal etmemek ve hareketsizlikten kaçınmak gerekir. Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası
—–Sponsorlu Bağlantılar—–