Varisli damarlar, toplardamar sistemindeki düzensiz kan akışı veya dolaşım bozuklukları nedeniyle oluşur; Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. genellikle bacak ve ayaklarda görülen, damarların genişlemesi ve deformasyonu ile karakterize bir durum olduğunu söyledi. Dr. Gökalp Altun dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi.
“İşgücü ve verimlilik kaybına neden olabilir”
Varis damarlarının genellikle mavi, mor ya da kırmızı olabilen şişkin damarlar şeklinde görüldüğünü vurgulayan Doç. Dr Gökalp Altun, şunları söyledi: “Varis sadece kozmetik bir sorun değil aynı zamanda ağrı, şişlik, yorgunluk, cilt değişiklikleri gibi rahatsız edici semptomlara da neden olabiliyor. “Dolayısıyla varis, iş gücü ve üretkenlik kaybına yol açabilecek ciddi sosyoekonomik sonuçları olan bir sağlık sorunudur” dedi.
Varisli damarların nedenleri
Doç. varis oluşumunda birden fazla faktörün etkili olabileceğini belirtti. Altun en sık görülen nedenleri şöyle sıraladı: “Genetik yatkınlık: Aile bireylerinde varis öyküsü olan kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir.
Dolaşım sorunları: Uzun süre ayakta durmak veya oturmak gibi durumlar kan dolaşımının düzgün olmasını engelleyebilir ve varis oluşumuna zemin hazırlayabilir.
Hormonal değişiklikler: Özellikle hamilelik veya menopoz sırasındaki hormonal değişiklikler varis riskini artırabilir.
Obezite: Aşırı kilo, bacaklardaki toplardamar sistemi üzerindeki baskıyı artırabilir ve varisli damarların oluşumuna katkıda bulunabilir.
“İki türlü görülebilir”
Varis damarlarının yüzeysel ve derin venöz varisler olmak üzere iki tip olabileceğini vurgulayan Doç. Dr Altun, şunları söyledi: “Yüzeysel varis damarları genellikle deri altında bulunan ve çıplak gözle görülebilen genişlemiş damarlardır.
Derin ven varisleri, derin toplardamarlarda büyük damarların arasında görülen varislerdir. “Genellikle daha ciddi bir sağlık sorununa işaret edebilirler.”
“Tedavi edilmezse komplikasyonlara yol açabilir.”
Varislerin genellikle ciddi sağlık sorunlarına yol açmasa da bazı semptomlarının rahatsız edici olabileceğini ve ilerleyen durumlarda komplikasyonlara yol açabileceğini söyleyen Doç. Altun, alınabilecek bazı tedavi ve önlemleri şöyle anlattı: “Düzenli egzersiz: Kan dolaşımını artırarak varis oluşumunu önleyebilir veya mevcut varis belirtilerini azaltabilirsiniz. Özellikle yürüyüş ya da koşu yapmak bacak kaslarını çalıştırarak damar sağlığını koruyabilir.
Sağlıklı ye: Dengeli bir beslenme, vücut ağırlığını kontrol altında tutarak varisli damar riskini azaltabilir.
Dinlenme pozisyonları: Uzun süre hareketsiz durmaktan veya oturmaktan kaçınmak kan dolaşımını iyileştirebilir.
Kompresyon çorapları: Dolaşımı destekleyen özel tasarım çoraplar varis semptomlarını ve bacak ağrısını azaltabilir.
“Cerrahi müdahaleler gerekebilir”
Ağır varis vakalarında veya estetik problemlerde cerrahi müdahale veya tedavi edici işlemler gerekebileceğini vurgulayan Doç. Dr Altun, şunları söyledi: “Bu müdahaleler arasında skleroterapi yani yüzeysel varis damarlarının enjekte edilen bir maddeyle kapatılması; varisli damarların lazer veya radyofrekans ablasyonu, termal enerji ile kapatılması; Daha kapsamlı prosedürler arasında flebektomi, varisli damarların cerrahi olarak çıkarılması ve venöz cerrahi yer alır. “Bu yöntemler genellikle lokal anestezi altında yapılıyor ve yapılan işlemin türüne göre hastaların iyileşme süreci değişebiliyor” dedi.
“Düzenli kontroller riski azaltabilir”
Son olarak Prof. Doç. Varisli damarların genellikle tedavi edilebilir bir durum olduğunu ve semptomlarını azaltmak için çeşitli önlemlerin alınabileceğini ekliyor. Dr Altun, şunları söyledi: “Ancak belirtilerinizde veya varis damarlarınızda herhangi bir değişiklik fark ederseniz mutlaka doktora başvurmanız önemlidir. “Sağlıklı yaşam tarzı seçimleri ve düzenli kontroller varis riskini azaltabilir ve mevcut koşulların yönetilmesine yardımcı olabilir” dedi.