Uzman uyardı: Sivrisinek ısırığıyla bu hatayı yapmayın! İkincil bakteriyel enfeksiyonun nedeni

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Havva Hilal Ayvaz Çelik, sivrisinek ısırıklarında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

“DİŞİ Sivrisineklerde Cilt Toksinlere Tepki Verebilir”

Havaların ısındığı yaz aylarında sivrisinek ısırıklarının çok sık görülen bir durum olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Havva Hilal Ayvaz Çelik, şunları söyledi: “Dişi sivrisineğin özellikle geceleri kan emerken salgıladığı tükürükteki toksinlere karşı derinin tepki vermesi sonucu birkaç dakika veya saat içinde meydana gelen kaşıntılı deri döküntüleri gözlenir. “Bu döküntüler çoğunlukla zararsızdır ve birkaç gün içinde kendiliğinden geçer” dedi.

ISIRMA SONRASI ATEŞ, VIZILMA VE KRAMPLARA DİKKAT EDİN

Doç. sivrisineklerin taşıdığı hastalıklar nedeniyle ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşılabileceğini söyledi. Dr. Çelik şu bilgileri paylaştı:

“Nadiren de sivrisineklerin taşıdığı virüs veya parazitler nedeniyle bu ısırıklar sıtma, fil hastalığı, sarı humma, Batı Nil virüsü, Denk hastalığı ve Zika virüsü gibi ciddi hastalıklara neden olabiliyor. Özellikle ısırmadan sonraki birkaç gün veya hafta içinde yüksek ateş, üşüme, baş ağrısı, halsizlik, kas krampları ve eklem ağrıları, bulantı-kusma, nefes darlığı, yaygın deri döküntüleri, gözlerde kızarıklık, kol veya bacakta anormal şişlikler vb. . . Olabilir. Ölümcül olabilen sivrisinek kaynaklı bu hastalıklar için eğer durumlar varsa bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.”

“ALERJİK DURUMU OLAN KİŞİLERDE SHORENESS OLABİLİR”

iStock-183256299

Doç. Dr., sivrisinek ısırıklarının özellikle alerjisi olan kişilerde aşırı reaksiyonlara neden olabileceğine dikkat çekiyor. Çelik, şöyle konuştu: “Normal insanlarda hafif kızarıklık, şişlik ve kaşıntı şeklinde görülen ısırıklar daha sonra daha ödemli ve aşırı kaşıntılı kabarcıklara, bölgesel ısı artışına, hafif ateşe, ele gelen lenf düğümlerine veya daha ileri vakalarda ürtikere dönüşebilir. Tüm dünyada yaygın.” vücut. Çok nadiren gözlerde, dudaklarda, dilde ve boğazda şişme ve nefes darlığı oluşabilir. Böyle ani bir durumla karşı karşıya kalan herkesin mutlaka acil servise başvurması gerekir” dedi.

“KUMAŞA SARILI BUZ İLE SOĞUK UYGULAMA YAPILABİLİR”

iStock-157292773

Doç. Dr. Çelik, sivrisinek ısırıklarından sonra alınması gereken önlemleri şöyle anlattı:

“Sivrisinek ısırıklarına faydalı olabilecek başlıca yöntemler arasında soğuk uygulama (direkt cilde buz uygulanmasını önermiyoruz, bir beze sarılmış buz uygulayabilirsiniz), ısırılan bölgenin sabunlu su veya sirke ile yıkanması ve rahatlatıcı kremlerin uygulanması yer alır. aloe vera – antihistaminikler veya kortizon-antibiyotiklerin kombinasyonlarını içeren kremler. Ayrıca kaşıntı ve şişlik şiddetli olduğunda antihistaminik içeren hap veya enjeksiyonlar da uygulanabilir. “Daha acil veya yoğun alerjik bir durum ortaya çıkarsa (nefes alamama, tansiyonun ani düşmesi, ani bulantı-kusma vb.) kortizon ve adrenalin enjeksiyonlarını içeren tedaviler gerekli olup acil servise gidilmesi önerilir.”

“YOĞURT, SOĞAN, BAL GİBİ MADDELER CİLDE UYGULANMAMALIDIR”

yoğurt

Doç. sivrisinek ısırıklarına karşı bazı yanlış önlemlerin alınmasının sakıncalarına değindi. Çelik, şunları söyledi: “Yoğurt, soğan, bal vb. gıda ürünlerinin bölgeye uygulanması önerilmez. İkincil bakteriyel enfeksiyon adı verilen herhangi bir yaralanma sonrasında bakteriyel enfeksiyon için bir kapı haline gelebilir. Bu ikincil enfeksiyon riski nedeniyle ısırıklar tırnaklarla çizilmemeli, mümkünse sürterek rahatlama sağlanmalıdır. çok kaşıntılı ve bu durum yıkamakla bile geçmiyor, kısa süreliğine dezenfektan (klorheksidin, alkol vb. içeren) uygulamak mümkün, bu dezenfektanların cildi kurutabileceği ve uzun süreli enfeksiyon riskini artırabileceği unutulmamalı. Alerjik reaksiyonlar nedeniyle sürekli uygulamadan kaçınılmalıdır. Ayrıca ısırık bölgesinde bölgesel ısı artışı, lenf bezlerinde hissedilir şişlik veya o bölgeden artan kızarıklık varsa ağızdan tedavi gerekli olabilir. antibiyotik tedavisi; “Bu tür durumların gelişmesini önlemek için bu bölgeye gıda maddeleri sürülmemesi ve dermatoloğa başvurulması tavsiye edilir.”

Sivrisineklere Karşı Alınabilecek Önlemler

doktor7

Doç. Dr. Çelik, sivrisineklerden korunmak için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı:

«Sivrisinekleri uzak tutmak için öncelikle mekanik önlemler almalısınız (tüm gün açık kalabilecek pencere ve kapılara kablo bağlayın, uyku alanına sineklik yerleştirin, vb.), ardından cilde uygulanabilen ve güvenli olduğu düşünülen ürünleri (çim) kullanmalısınız. kediotu yağı, limon ve okaliptüs yağı, sitronella yağı, pikaridin vb.), koruyucu kremler veya spreyler (Sağlık Bakanlığı onaylı bileşenler içeren), vazelin ile karıştırılmış sürülebilir aromatik bitkisel yağlar (limon yağı, lavanta). yağı, nane yağı, okaliptüs yağı, portakal yağı, lavanta yağı, biberiye yağı vb.) kullanılabilir. Aromatik yağlara ve karanfil, sirke gibi maddelere dayanan esanslar veya spreyler de oda spreyi olarak kullanıldığında sivrisinekleri belli bir dereceye kadar uzak tutabilir. Ancak tüm bu bileşenlere karşı hem ciltte hem de solunum yollarında alerji gelişme riski vardır ve dikkatli kullanılması tavsiye edilir. Ayrıca açık havada vakit geçirilirken mümkünse hafif, uzun ve bol kıyafetler tercih edilmelidir.” (DHA)

Devlet Bahçeli'nin ziyaretindeki o kare gündem oldu!  MHP'liden Özgür Özel'e yanıtDevlet Bahçeli'nin ziyaretindeki o kare gündem oldu! MHP'liden Özgür Özel'e yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir