“Su içersem” diyenler, kapıda bir obezite salgını: dünya çapında obez sayısı 1,5 milyarı aşabilir! Uzmanların uyarıları …

Modern dünyadaki en yaygın sağlık sorunlarından biri haline gelen obezite, sadece bireysel yeme alışkanlıklarından değil, aynı zamanda sistematik tüketim kültüründen kaynaklanmaktadır.

Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Dr. Cemaletin Aydin, obezite, prevalans oranları, terapötik yaklaşımlar ve cerrahinin rolü hakkında önemli bilgiler sağlamıştır.

2035 yılına kadar, obez dünyaların sayısı 1,5 milyar profesörü aşmalıdır. Türkiye’deki bu tablo olan Dr. Aydin, benzer şekilde söyledi.

“Her geçen gün yaygınlaşıyor”

Kapitalist üretim obezitesinin yakıt ilişkilerinin getirdiği beslenme biçimlerinin. Dr. Aydin, “Dünyada yaklaşık 1 milyar insan obez olarak tanımlanıyor. Bu sayı 2035 yılına kadar 1,5 milyar’a ulaşmalı. Bu, mevcut yeme alışkanlıklarının ciddi bir sağlık tehdidi olmaya devam ettiğini gösteriyor” dedi. Türkiye’deki masaya atıfta bulunuyor. Dr. Aydin, yüzde 10’lu erkeklerde obezite arasındaki ilişkinin, kadınların yaklaşık yüzde 15 olduğunu söyledi.

“Vücut kitle indeksi ile obeziteyi biliyoruz”

Obezite tanısında kullanılan yöntemin “vücut kitle indeksi” olduğunun altını çizin. Dr. Aydin, “Bu kişinin ağırlık endeksi, hesapladığımız meydanın meydanındaki karenin uzunluğu. 25-30 aşırı kilolu sonucuna göre, 30-35 obez arasında 30-35, 35-40 ciddi obez, 40’tan fazla yumuşak obes olarak tanımlanıyor” dedi. Metabolik veya hormonal hastalıklar kısa sürede yüksek ağırlık kazanan bireylerde değerlendirilmelidir. Dr. Aydin, bu bireylerin uzmanlarının kontrolünden geçmenin önemine dikkat çekti.

“Obezite cerrahisi moda değil”

Bu ameliyatın obezite tedavisinde tanımlanan bir çözelti değildir. Dr. Aydin, her diyetten ve yaşam tarzındaki değişikliklerden önce denenmesi gerektiğini söyledi. Ameliyatın sadece tıbbi değerlendirmelerle uygulanabileceğini belirtmek. Dr. Aydin, “Obezite cerrahisi moda veya süsleme seçeneği değildir, tıbbi bir karardır. Moda ve güzellik nedenleriyle verilmemelidir. Hasta bir endokrin uzmanından ve yöntemlerden oluşan bir tavsiye ile yapılmalıdır, psikiyatrist, diyetisyen” dedi.

“Su içersem işe yaradığını söyleyenler”

Toplumda genellikle dinlenen “su içersem su içersem” konuşmasına atıfta bulunur. Dr. Aydin, “Bu ifadeler genellikle kalori dengesinin tam olarak anlaşılmadığından kaynaklanmaktadır. Önemli olan kalorilerin kalori masraflarından daha düşük olmasıdır. Öyleyse, yerine getirmenin temeli bir kalori açığı yaratmaktır” dedi.

(DHA)Bu içerik sitef katray tarafından yayınlandı

İlgilenebilirsin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir