Şekerli, şekersiz ve farklı tatlarda yapılan sakız aslında ağaç reçinesidir. Sakız veya sakız olarak da bilinen sakız, antik çağlarda keşfedilmiş ve günümüze kadar gelmiştir. Tarihte ilk kez yerli Amerikalıların ve eski Yunanlıların ağaçtan elde edilen sakızı çiğnedikleri biliniyor.
Yunanlıların ağaçtan elde ettikleri sakızı çeşitli baharatlarla tatlandırarak çiğnedikleri de bilinmektedir. Sakız çiğnemenin çoğu zaman faydalı olduğu düşünülür. Bazı durumlarda çeşitli zararları olduğuna inanılsa da sigarayı bırakmak isteyenlerin sıklıkla başvurduğu bir yöntem haline geldi.
Faydalarından yararlanmak ve olası riskleri önlemek için aromasız ve şekersiz sakız kullanılması tavsiye edilir. Pek çok fayda sağlamasının yanı sıra aşırı tüketildiğinde bazı sorunlara yol açtığı da biliniyor.
Sakız çiğnemenin faydaları nelerdir?
Sigarayı bırakan kişilerin sakız çiğnemenin faydalarından daha fazla yararlandığı bilinmektedir. Sakız çiğnemek, ağzı dumandan uzaklaştırdığı için sigarayı bırakmak için faydalı kabul edilir. Bu amaçla nikotin içeren özel sakızlar da üretilmiştir.
Sakız çiğnemenin en iyi bilinen diğer faydalarından bazıları şunlardır:
- Uyku açılır.
- Güçlülük hissi verir.
- Ağızdaki zararlı bakterileri yok eder.
- Tükürük üretimini sağlar ve arttırır.
- Ağız sağlığını koruduğu bilinmektedir.
- Diş çürümesini önler ve riski azaltır.
- Konsantrasyon sağlar.
- Çene kaslarını güçlendirir.
Pek çok farklı alanda faydası olsa da bir miktar sakız çiğnemenin zararlı etkileri de olabiliyor. Örneğin çene kaslarını güçlendirdiği bilinen sakız çiğnemek bu durumdan dolayı baş ağrılarına neden olabiliyor. Şekerli sakızların bazı koruyucular ve çeşitli kimyasallar içermesi nedeniyle kanserojen etkiye sahip olduğu söyleniyor. Bu nedenlerden dolayı fazla sakız çiğnemek zararlı kabul edilir.
Sakız ne için kullanılır?
Çene kaslarını güçlendiren ve stres seviyesini azaltan sakız çiğnemenin faydaları baş dönmesine de rastlanmaktadır. Baş dönmesi tedavisinde etkili olduğu bilinen sakız çiğnemek östaki borusunu açar.
Sakız çiğneyen insanlar östaki borusunun açılmasıyla rahatlama hissederler. Bu hem baş dönmesi tedavisinde etkilidir hem de aynı zamanda kulak çınlaması sorununa da çözüm olur. Ancak herhangi bir sorunla karşılaşırsanız öncelikle bir doktora başvurmalısınız.
Sadece çeneyi ve onu kaplayan yanakları değil, tüm yüz kaslarını çalıştırdığı için daha dinç ve sağlıklı bir görünüm kazandıran sakız çiğnemenin faydaları hem fizyolojik hem de psikolojik düzeyde değerlendirilebilir. Sakız çiğneyerek kaslarını çalıştıran kişiler yaşlanmanın etkilerini de geciktirebilirler.
Yüz bölgesinde çukurlaşma veya kırışıklıkların oluşma sürecini geciktirdiği söylenen sakız çiğnemek aynı zamanda hem yüz kaslarının hem de kişinin genel olarak rahatlamasını sağlar. Ancak sakızın çok fazla çiğnenmemesi gerekir. Gün içerisinde en fazla 1 saat sakız çiğnemenin yeterli olacağı bilinmektedir. Sakız günde iki kez yarım saat kadar çiğnenebilir.
Sakız çiğnemenin mideye faydaları nelerdir?
Mide sorunlarına yardımcı olduğu, ağız sağlığını, diş sağlığını ve diş eti sağlığını koruduğu bilinen sakızın özellikle yemeklerden sonra çiğnenmesi tavsiye ediliyor. Reflü, mide yanması, mide yanması gibi problemlerde sakız çiğnenebileceği söylenmektedir. Özellikle yemeklerden sonra sakız çiğnemek de sindirime faydalıdır.
Sakız çiğnemenin, çiğneme sırasında mide asidini nötralize etmeye yardımcı olan tükürük ürettiği için faydalı olduğu düşünülmektedir. Ayrıca besinlerin yutulmasını kolaylaştırır ve mideyi hazırlar. Ağız sağlığı için önerilen sakız çiğnemek hazımsızlık sorunlarını da önleyebilir.
Önemli Not: Bu içerik tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. İçerikler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi sorunu teşhis etmek veya tedavi etmek için kullanılmamalıdır. Tıbbi bir sorununuz varsa doktorunuza danışın.