Sağlık Bakanı Memişoğlu üretken sağlık modelini tanıttı

9 Ocak 2025 Perşembe günü Sağlık Bakanlığı Bilkent Kampüsü’nde Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen “Üretken Sağlık” temalı tanıtım toplantısı ve fikirden ürüne üretken sağlık işbirlikleri protokol töreni gerçekleştirildi. ve TÜSEB tarafından.

Sağlıkta yenilikçi yaklaşımları ve verimliliği teşvik etmek amacıyla düzenlenen organizasyonda Sağlık Bakanı Prof. Açılış konuşmasını Dr. Kemal Memişoğlu yaptı.

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

SAĞLIK ALT YAPIMIZLA TÜM DÜNYAYA ÖRNEK OLUYORUZ

“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde 2002 yılından bu yana sağlık sistemimize büyük değişim ve gelişim getirdik. Sağlıkta dönüşüm programını AK Parti hükümetleriyle birlikte hayata geçirdik.

Pandemi döneminde gelişmiş ülkelerde sağlık hizmetleri aksadı. Ama aynı dönemde sağlık hizmetlerimizi kesintisiz olarak tüm vatandaşlarımıza ulaştırdık ve ihtiyaç sahibi ülkelere yardım eli uzatan az sayıda devletten biri olduk.

Küresel COVİD-19 salgını krizi ve yüzyılın felaketi olan 6 Şubat depreminde güçlü sağlık altyapımızın önemini yaşadık ve tüm dünyaya örnek olduk. “Artık sağlık alanında bir adım daha atıyoruz.”

YENİ DÖNEMİN ANA BAŞLIKLARINDAN BİRİ: ÜRETKEN SAĞLIK MODELİ

“Önümüzdeki dönemde de yine Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde koruyan, geliştiren, üreten sağlık modeliyle ‘Sağlıklı Türkiye Yüzyıl Programı’nı hayata geçiriyoruz.

Bugün başlattığımız bu yeni dönemin ana temalarından biri olan Üretken Sağlık Modelini hayata geçirmek için bir araya geldik.

Yeni vizyonumuzu Türk sağlık kurumları TÜSEB’in öncülüğünde hayata geçiriyor, fikirden ürüne giden bir ekosistem inşa ediyoruz. Amacımız bu ekosistemin milli sağlık teknolojisi hareketimizin taşıyıcısı olmasıdır.

Üretken sağlık modelimizi, sağlık alanında marka ve katma değer yaratacağımız, ülkemizin ekonomik büyümesine ve kalkınmasına katkıda bulunacağımız, ihtiyaçlarımızı karşıladığımız, dünyaya teknoloji ve ürün ihraç ettiğimiz önemli bir adım olarak görüyoruz.

Bu adımı atarken Türkiye’nin insan gücüne ve tecrübesine, akademisyenlerimizin bilgi birikimine, sanayicilerimizin üretim kapasitesine ve girişimciliğine, Devletimizin ve Bakanlığımızın teşvik edici rolüne güvenimiz tamdır.

Teşekkür ederiz, Sanayi ve Teknoloji Bakanımızın, Ticaret Bakan Yardımcımızın, Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulu üyelerinin, değerli rektörlerimizin, sektör temsilcilerinin ve sizlerin burada bulunması bize güç ve motivasyon veriyor. “Geniş sağlık ailemiz adına hepinize özellikle teşekkür ediyorum.”

BİLGİ, DENEYİM VE FİNANSAL DESTEK SAĞLIYORUZ

“Peki üretken sağlık modelimiz nasıl çalışıyor?

Türkiye Sağlık Enstitülerimiz TÜSEB öncülüğünde üçlü sarmal modelimiz ile üniversitelerimizi ve özel sektörü buluşturuyoruz.

Başta doktorlarımız olmak üzere sağlık çalışanlarımızı bu sürece güçlü bir şekilde dahil ediyoruz. Araştırma geliştirme ve üretim süreçlerini planlar; Bilgi, tecrübe ve maddi destek sağlıyoruz.

Bu amaçla ilk büyük adımımızı Etlik, Bilkent ve Çam Sakura başta olmak üzere şehir hastanelerimizde teknoloji transfer ofisleri kurarak atıyoruz.

Bu sayede uygulamanın içinde yer alan ve ihtiyaçları en iyi bilen hekimlerimiz başta olmak üzere sağlık çalışanlarımızı Üretken Sağlık ekosisteminin merkezine konumlandırıyoruz.

Yeni bir fikirle kapımızı çalan her sağlık çalışanına patentlerden hukuki yardıma, araştırma geliştirmeden finansal desteğe kadar her türlü katkıyı sunuyoruz. Onları sanayiciyle, üreticiyle buluşturuyoruz.

Artık sanayicilerimizin kapımızı çalmasını beklemek yerine gidip onları üretim tesislerinde ziyaret edelim. “Sanayicilerimizin üretim kabiliyetlerini yerinde görüp, hangi adımları atacağımızı birlikte planlayacağız.”

SİZE MÜJDELİ HABER VERMEK İSTİYORUM

“Burada önemli bir çalışma daha yürütüyoruz: Şu anda ülkemizin ithal etmek zorunda olduğu, en yüksek miktarda ve en yüksek fiyatlarla temin ettiğimiz tıbbi cihaz ve ilaçları tek tek inceledik.

Amacımız doğru eşleşmeleri oluşturup TÜSEB, üniversite ve sanayi buluşmalarını en kısa sürede sağlayarak ülkemizin sağlık alanında dışa bağımlılığını en aza indirmektir.

Bu kapsamda teşhis ve teşhis ürünleri, tıbbi cihazlar, aşı ve ilaç geliştirme projelerine destek veriyoruz. Bu çerçevede, 2025 yılında sağladığımız araştırma ve geliştirme desteğini iki katına çıkarıyoruz.

Nadir hastalıkların tanısında büyük önem taşıyan genom merkezimizdeki örnek sayısını son iki ayda üç kattan fazla artırdık. Bu sayede teşhis edilemeyen nadir genetik hastalıkların teşhisini koyabiliyoruz.

Türk Ulusal Genom Projesi kapsamında ülkemizde özellikle kanser ve nadir hastalıklara karşı gen tedavilerine erişim, yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi ve nitelikli insan kaynağı konusunda birleştirici bir sistem geliştiriyoruz.

Elimizdeki mükemmel sağlık verilerini bir kez daha bilim dünyamızla paylaşalım. Böylelikle bu verilerin sağlık teknolojilerinin ve yeni ürünlerin geliştirilmesine hizmet etmesini ve ulusal bilişim sektörümüzün uluslararası rekabette etkin bir güç haline gelmesini sağlamayı hedefliyoruz.

Üretken sağlık modelimiz umarım milli sağlık teknolojisi hareketimizin lokomotifi olacaktır. Üretken sağlık modelimiz, ülkemizin sağlık uzmanlığını ve sürdürülebilirliğini en üst seviyelere taşıyacaktır.

Sözlerime son verirken, verimli sağlık modelimizin ilk adımlarından biri olarak sizlere bir müjde vermek istiyorum: TÜSEB tarafından desteklenen bilimsel çalışmalarda sağlık hizmetlerinin sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanması hükmü, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Büyük Kurultay Türk milli takımı dün başlıyor. Bu noktada Hazine ve Maliye Bakanlığımıza, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımıza, Türkiye Büyük Millet Meclisi Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonumuza ve değerli Milletvekillerimize şükranlarımızı sunuyoruz. onların çabaları.

Üretken sağlık modelimizin ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini temenni ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyor, sizleri Allah’a emanet ediyorum.”

Organizasyonda Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikası Komitesi Başkan Yardımcısı Prof. Açılış konuşmalarını Dr. Serkan Topaloğlu ve TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan yaptı.

Fikirden ürüne üretim yapan sağlık iş birliği protokolünün imza töreni vesilesiyle, TÜSEB ile imzalanan 12 iş birliği protokolünün ilk 10’u Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun ifadesinde imzalandı. ASELSAN ve TÜBİTAK ile protokoller Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın ifadesinde imzalandı.

PROTOKOLLER VE SÖZLEŞME

Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile tıbbi cihaz, malzeme ve tıbbi sarf malzemelerinin teminine ilişkin çerçeve protokol

Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü ile TTO Ofisi ve Sağlık Bakanlığına bağlı tüm hastanelerin Klinik Araştırma Merkezleri Arasında Genel İşbirliği Protokolü

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ile moleküler mikrobiyolojik tanı kitlerinin geliştirilmesi ve hasta örnekleri ile standart/kontrollerin kullanımına ilişkin iş birliği protokolü

Bilkent Şehir Hastanesi bünyesinde teknoloji transfer ofisinin kurulması, işletilmesi ve ortak kullanımına ilişkin iş birliği protokolü

Etlik Şehir Hastanesi Bünyesinde Teknoloji Transfer Ofisinin Kurulması, İşletilmesi ve Ortak Kullanımına İlişkin İşbirliği Protokolü

İzmir Şehir Hastanesi Bünyesinde Teknoloji Transfer Ofisinin Kurulması, İşletilmesi ve Ortak Kullanımına İlişkin İşbirliği Protokolü

Bıçakçılar Tıbbi Cihaz Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ile İşbirliği Anlaşması

Yerlika Biopharma ilaç endüstrisi ve ticaretine yönelik anonim şirket ile işbirliği anlaşması

Disposet Anonim Şirketi ile tıbbi ürünler sanayi ve ticaretine yönelik işbirliği protokolü ve gizlilik sözleşmesi

Biosys Biyomedikal Mühendislik Anonim Şirketi ile Ticari İşbirliği Protokolü

ASELSAN ile iş birliği protokolü

TÜBİTAK ile iş birliği protokolü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir