Sabahları parmağınızda hissederseniz dikkatli olun!

genişletmek

Tetik parmak, hareket sırasında parmağın kilitlenmesine veya hareketlerin ağrılı olmasına neden olabilen bir hastalıktır. Montaj sırasında tetiğe basıp bırakmaya benzediği için bu adı almıştır. Etkilenen parmağın tendonunu çevreleyen kılıfın iltihaplanması nedeniyle tendonun bulunduğu kanalın daralması nedeniyle oluşur. Günlük yaşamlarında tekrarlayan işleri olan kişilerde daha sık görülür. Kadınlarda ve şeker hastalarında daha sık görülür.

Teknolojik cihazların (akıllı telefon, tablet, klavye vb.) yanlış, aşırı ve bilinçsiz kullanımı sonucu tetik parmak sorunları oluşabilmektedir.

Çocuklarda da tetik parmak sorunlarına rastlanabiliyor. Esas olarak başparmakta meydana gelir. Çocuklarda parmak kopması olarak görülen bu sorun egzersizle kendiliğinden iyileşebilmektedir. Ancak iyileşmezse hastalığın durumuna göre bir yaşını dolduran çocuklarda ameliyat yapılabilir.

Semptomlar neler?

• Özellikle sabahları parmaklarda sertlik hissi
• Parmak hareketleriyle bağlanma hissi
• Etkilenen parmakta ele gelen şişlik ve nodüler lezyon
• Parmağın sıkışıp, dışarıdan yardımla içeri sokulan parmağı açması veya parmağın sıkışıp kalıp hiç açılmaması.

Tedavisi nedir?

Doç. Dr. Aybars Kıvrak, “Tedavi hastalığın şiddetine göre değişmekle birlikte konservatif (ameliyatsız) tedavi ve ameliyat da tedavi seçenekleri arasındadır” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir