Veteriner Hekim Engin Hastaoğlu, kurban edilecek hayvanı seçerken dikkat edilmesi gereken hususları anlatarak, hayvanın sağlığı kadar yaşının da önemli olduğunu söyledi.
Şap hastalığı ve tüberküloz hakkında bilgi veren Hastaoğlu, şunları söyledi: “Şap hastalığı ve tüberküloz, üreticilerimizin önemli ekonomik kayıplara uğradığı ciddi bulaşıcı hastalıklardır. Şap hastalığı viral bir hastalıktır. Etiyolojik ajan haptovirüstür. Ülkemizde 7 farklı serotip tespit edilmiştir. Tarım Bakanlığımız periyodik bildirimler yapsa da hayvan hareketlerinin çok hızlı olduğu bu günlerde enfeksiyon oranı daha da artıyor. Ciddi ekonomik kayıplara neden olan bu hastalık ateşle karakterize ve ekonomik kayıplara neden olan bir hastalıktır. Tüberküloz, mikrobakteri ve bovis'in neden olduğu mikrobiyal bir hastalıktır. Solunum ve sindirim yoluyla insan ve hayvan sağlığını tehdit eden zoonotik bir hastalıktır. Halk arasında tüberküloz olarak bilinen bir hastalıktır” dedi.
“TÜKETİME UYGUN DEĞİL”
Şap hastalığı ve tüberkülozun belirtileri hakkında bilgi veren Engin Hastaoğlu, şunları söyledi: “Fand-mouth hastalığı, tüberküloz hastalığına göre canlı hayvanlar incelendiğinde belirtileri daha kolay tespit edilen, kendine has belirtileri olan bir hastalıktır. Yüksek ateşli hayvanlarda ciddi kilo kaybına neden olan, özellikle ağız bölgesinde beyaz kabarcıklar oluşturan, tırnak bölgesinde de benzer lezyonlar oluşturan karakteristik bir hastalıktır. Ancak ileri evrelerde şiddetli kilo kaybının eşlik ettiği, ağız bölgesindeki mukozanın soyulduğu karakteristik bir hastalıktır.
Bu hayvanlar kesilirse, hayvanda başka bir enfeksiyon veya hastalık yoksa ve beslenme durumu iyiyse, hayvanın özellikle baş ve tırnak bölgesi olmak üzere bu hastalıklı bölgeleri yok edilir. Bununla birlikte etler tüketim için sevk ediliyor. Ancak bu hastalığa bağlı başka bir enfeksiyon varsa ve hayvan zayıflamışsa bu hayvan da telef olur. Eti tüketime uygun değildir. Tüberkülozun in vivo tespiti FMD'ye göre nispeten daha zordur. Çünkü şap hastalığı uzun süreli seyirli kronik bir hastalıktır. Bu genellikle karkas etiyle birlikte elde edilen sonuçlara göre belirlenir. Tüberküloz, hastalığın ilerlemesine bağlı olarak çoğunlukla akciğer ve göğüs boşluğunun yanı sıra diğer karaciğer ve organlarda da bulunur.
Daha sonraki aşamalarda lenf düğümlerinin renginin değişmesine ve şişmesine neden olur. Ancak bu hastalığın tüketiminin iki kararı vardır. Bir hastalık lokal yani lokal bir bölgede ise, yaygın kan dolaşımı yoluyla vücudun diğer organlarına yayılmamışsa ve beslenme koşulları iyi ise hayvanın bu iç organları tahrip olur. Eti de kızartma olarak şartlı tüketime tabidir. Ancak hayvanın hastalığı olan tüberküloz yaygın ise, jeneralize ise, tüberküloz ve lezyonlar her yerde görülüyorsa ve az önce bahsettiğim lenf bezlerinde belirtiler mevcutsa hayvanın iç organları da dahil olmak üzere tüm vücudu etkilenir. organlar yok ediliyor. Tüketime uygun değildir. “Bu durumda bakanlığımız üreticilerimize tazminat ödüyor” dedi.
“HAYVANIN SAĞLIKLI OLMASI GEREKİR”
Kurbanlık hayvan alırken dikkat edilmesi gerekenleri vatandaşlara anlatan Hastaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı;
“Kurban dini bir tarikattır, dinin gerektirdiği şartların yerine getirilmesi önceliğimizdir. Bu koşullardan sonra hayvanın sağlıklı olması gerekir. Besi koşullarının iyi olması gerekir. Hayvanın tüm uzuvlarında olmalıdır. Bu nedir? Kuyruk ve kulakların eksiksiz olması gerekir. Büyükbaş hayvanlar için en az 2 yaşında, küçükbaş hayvanlar için ise en az 1 yaşında olması gerekmektedir. Hayvanın canlı, hareketli ve parlak tüylere sahip olması gerekli şartlardan bazılarıdır.
Bunun dışında hayvanın genel olarak vücut boşluklarına akıntısı, kanaması veya yarası olmamalıdır. Nefes alma, ateş gibi tüm hayati belirtilerin mevcut olması doğaldır. Kurban Bayramınızın tüm İslam alemine hayırlar getirmesini diliyorum. Üreticilerimizin ve tüketicilerimizin bayramlarını kazasız, sorunsuz bir şekilde hep birlikte kutlamalarını diliyorum. “Herkese mutlu bayramlar.”