Kıl dönmesi nedir ve belirtileri nelerdir? Batık kıllar kansere dönüşür mü?

Kıl dönmesi sorunu yaşayan hastalar çoğu zaman durumlarını çevrelerine ve hatta ailelerine anlatmakta zorluk çekerler. Ancak sağlık profesyonelleri tarafından erken teşhis edilen kıl dönmesi vakaları çoğu zaman başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Tedavi seçenekleri ilaç tedavisi, drenaj ve ameliyatı içerebilir. Tedavi sürecinde sağlık profesyonelleri ile işbirliği yapan ve sorunlarını paylaşan hastalar, daha hızlı iyileşme sürecine katkıda bulunabilir.

Batık kıllar nelerdir?

Kıl dönmesi, genellikle kuyruk kemiği bölgesinde meydana gelen bir cilt rahatsızlığıdır. Bu durum, vücudun çeşitli yerlerinden çıkan tüylerin veya kılların derinin gözeneklerine veya boşluklarına gömülerek burada kistik bir yapı oluşturması sonucu ortaya çıkar. Kıl dönmesi olan bölgelerde zamanla iltihaplanma gelişebilir ve bu durum ağrı, hassasiyet, kötü kokulu akıntı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Kıl dönmesine ne sebep olur sorusuna şu cevabı verebiliriz:

  • Vücudun belirli bölgelerindeki kıl veya tüylerin cilt altındaki gözeneklere veya boşluklara sıkışmasıyla başlar. Bu genellikle sürtünme veya basınç nedeniyle meydana gelebilir.
  • Tüy veya kürk deri altında kalır ve zamanla bu bölgede yabancı cisim reaksiyonuna neden olabilir. Bu süreçte kistik bir yapı oluşur.
  • Kıl folikülünün (saçın çıktığı kök) tıkanması nedeniyle kıl dönmesi oluşabilir. Saçın normal büyüme yolu tıkanır ve bu da saçın cilt altında büyümesine neden olabilir.
  • Bazı insanlar, özellikle ailesinde kıl dönmesi öyküsü olanlar bu soruna daha yatkındır.
  • Hormonal değişiklikler, özellikle ergenlik döneminde veya hormon tedavisi alan kişilerde kıl dönmesi riskini artırabilir.
  • Uzun süre hareketsiz kalmak veya oturarak çalışmak gibi durumlar kıl dönmesi riskini artırabilir.

Batık kıllar genellikle kuyruk kemiği bölgesinde görülse de nadiren göbek deliği gibi vücudun diğer bölgelerinde de ortaya çıkabilir. Bu durumun riski özellikle kıllı veya kıllı bölgelerde daha yüksektir.

Kıl dönmesi belirtileri nelerdir?

Kıl dönmesi belirtilerine gelince, genellikle kuyruk sokumu bölgesinde, nadiren de göbek deliği gibi diğer bölgelerde deri altında şişlik veya yumru şeklinde belirgin bir artış hissedilir. Şişme veya yumru genellikle dokunma veya baskı ile acı verir. Şişliğin veya yumrunun etrafındaki deride kızarıklık görülebilir. Bir enfeksiyon geliştiğinde veya apse oluştuğunda, kıl dönmesinin olduğu bölgeden kötü kokulu bir akıntı gelebilir. Kıl dönmesi ilerlediğinde veya tedavi edilmediğinde apse gelişebilir.

Batık tüylerden nasıl kurtuluruz?

Akut inflamasyonu ve apseyi tedavi etmek için antibiyotikler, ağrı kesiciler ve antiinflamatuarlar kullanılabilir. Gerekirse apsenin cerrahi olarak boşaltılması gerekebilir. Kronik kıl dönmesi tedavisinde en sık kullanılan yöntem cerrahidir. Çeşitli cerrahi teknikler mevcuttur ve doktorunuz sizin için en uygun olanı seçecektir. Bazı durumlarda batık kılların tedavisinde lazer tedavisi de kullanılabilir. Lazer tedavisi kıl köklerini yok eder ve kılların cilde yeniden yerleşmesini engeller.

Kıl dönmesi ameliyatı, kıl dönmesi olarak da bilinen batık kılların tedavisinde kullanılan cerrahi bir yöntemdir. Batık saç ameliyatı, iltihabı ve apseyi ortadan kaldırmak, tekrarlama riskini azaltmak ve yaşam kalitesini artırmak için yapılır.

Batık tüyler tedavi edilmezse ne olur?

Kıl dönmesi olan bölgede iltihaplanma ve enfeksiyon devam ederse bu durum apse oluşumuna yol açabilir. Batık kıllar tedavi edilmezse kronikleşebilir. Bu durumda kıl dönmesi olan bölgede tekrarlayan iltihaplar, apseler ve yaralar meydana gelebilir.

Batık tüyler ağrı, rahatsızlık ve akıntı gibi semptomlara neden olabilir. Bu durum günlük aktiviteleri ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.

Batık kıllar kansere dönüşür mü?

Kıl dönmesi vakalarının çok küçük bir yüzdesi (yaklaşık %0,4 – %4) kanser riski taşır. Bu duruma epidermoid karsinom denir. Epidermoid karsinom, cildin en dış tabakasında (epidermis) başlayan bir cilt kanseri türüdür. Kıl dönmesi ne zaman tehlikelidir sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz:

  • Kıl dönmesi bölgesinde yeni bir şişlik veya yumru oluşması
  • Yara iyileşmiyor veya yeniden açılmıyor
  • Yara bölgesinde kabuklanma, ülserasyon veya kanama
  • Kıl dönmesi bölgesinde ağrı, kızarıklık veya akıntı
  • lenf düğümlerinde şişme
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
First Lady'ye inanılmaz komplo!  '4,5 milyon euroluk ultra lüks otomobil' iddiası...First Lady'ye inanılmaz komplo! '4,5 milyon euroluk ultra lüks otomobil' iddiası…
İzmir'de orman yangını!  Sabuncubeli tünelleri trafiğe kapatıldıİzmir'de orman yangını! Sabuncubeli tünelleri trafiğe kapatıldı
Mehmet Şimşek'in asgari ücret açıklamasına tepki!  Mehmet Şimşek'in asgari ücret açıklamasına tepki! “Bakın göremiyor”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir