Gündüzleri kısa kollu ve hafif kıyafetler tercih edilirken, akşamları ise hırka ve ağır elbiseler giyilmektedir. Bu ani iklim değişiklikleri hastalıkları da beraberinde getiriyor. Yüksek ateş, halsizlik ve inatçı öksürük… Hastalığın pençesine düşenler kendilerini acil servise bırakıyor. ATV Ana Haber'e konuşan uzman, hem belirtileri hem de hastalığa yakalanmamak için önerileri sıraladı.
Sıcaklıklar yükseldi ve düştü. Ani iklim değişiklikleri grip vakalarını artırdı. Kapalı ortamlarda uzun süre kalmak da üst solunum yolu enfeksiyonlarının hızla yayılmasına neden olur. Sıcaklık değiştikçe vücudun direnci de azalabilir.
BU BELİRTİLERE DİKKAT EDİN!
Hastalık mevsimi hakkında konuşan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeki Yıldırım, “Sıcak mı yoksa hafif mi giyineceğine karar vermekte tereddüt edebilirler ve kendilerini soğuğa maruz bırakabilirler. Vücudun direnci azaldıkça boğazdaki normal mikroplar çoğalmaya başlar. Virüslere bağlı üst solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerde, şeker hastalarında, hipertansiyon hastalarında ve kalp hastalarında öksürük dirençli olabiliyor.” “Düştüğünde enfeksiyon daha uzun sürüyor.” Açıklamalarına yer verdi.
Hastalık kapınızı çalmadan kısa bir süre önce bir dizi semptomla kendini gösterir.
Dr. Zeki Yıldırım bu belirtileri şöyle sıraladı:
- Burun akıntısı veya tıkalı burun
- Boğaz ağrısı
- Öksürük
- Nefes darlığı veya hırıltı (akciğerlere iniyorsa)
UYKU VE DENGELİ BESLENME ÖNEMLİ
Uzman, mevsim geçişlerinde hava değişikliklerinden dolayı hastalanmamak için öneriler sıraladı.
- Uyumak
- Rahatlamak için
- dengeli bir diyet uygulayın
- hastalardan uzak durun
- bol miktarda sıvı tüketin
- Meyve ve sebze tüketin
- C vitamini miktarını arttırmak
Yıldırım, rahatsızlandıktan sonra şunları söyledi: “Bitki çayları ve ıhlamur tüketmek boğazdan kaynaklanan rahatsızlıkları bir nebze olsun hafifletebilir.” dedi.