Güneş kremlerinin amacı cildi zararlı güneş ışınlarından korumaktır. UVA (ultraviyole A) adı verilen ışınlar radyasyon riskleri nedeniyle çok tehlikeli olabiliyor. Ayrıca UVB (ultraviyole B) ışınları da oldukça tehlikelidir. Kendinizi bu ışınlardan korumanız önemlidir. Aksi takdirde ciddi ve geri dönüşü olmayan sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Cilt yapısını zararlı güneş ışınlarından korumak ve cilt deformasyonunu önlemek için güneş kremi kullanılmalıdır. Krem ayrıca cilt tipinize göre seçilmelidir.
Neden güneş koruyucu kullanmalıyız?
Sağlıklı bir cilde sahip olmak önem verilmesi gereken bir konudur. Cilt lekelerinin, çeşitli cilt hasarlarının ve hatta cilt kanseri gibi ciddi hastalıkların önlenmesi için cildinizi güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korumak gerekir.
Bu ve benzeri amaçlarla oluşturulan ve geliştirilen güneş kremleri, cildi güneş yanığı, pullanma, kızarıklık, soyulma ve leke gibi güneş ışığının olası zararlarından ve sonuçlarından korumak için kullanılır. Farklı cilt tipleri için farklı güneş koruyucu türleri vardır.
Güneş koruyucunun faydaları nelerdir?
Doğru güneş koruyucuyu seçmek de güneşin zararlı etkilerinden korunmanızda önemli bir faktördür. Güneş kremi içerdiği farklı maddeler sayesinde yüzü ve tüm cildi ciddi hastalıklardan veya hasarlardan korur. Güneş koruyucunun en iyi bilinen faydalarından bazıları şunlardır:
- Cildi zararlı güneş ışınlarından korur.
- UVA ışınlarının radyasyon etkilerine karşı cildi kanser gibi hastalıklardan korur.
- Cildi yaşlanmanın etkilerinden korur.
- Düzenli kullanıldığında cildi yaşlanmanın ve kırışıklıkların olası etkilerinden de koruyabilir.
- -Renkli melanin pigmentlerinin salınımını da kontrol ederek ciltte leke oluşumunu önleyebilir.
- Güneş yanığını önler.
- Cilde zarar vermeden hyaluronik asit ve kolajen dengesini korumaya çalışır.
- Cildin elastik özelliklerini korur.
- Güneşin cildin kurumasını ve su kaybetmesine neden olmasını engeller.
- Cildin su dengesini garanti eder.
Güneş koruyucunun yüze faydaları nelerdir?
Cilde az miktarda ve ince bir tabaka halinde uygulanması önerilen güneş koruyucunun yüze birçok faydası bulunmaktadır. Güneşle doğrudan temas eden cilt, vücudun özelliklerine bağlı olarak ciddi zararlar görebilir.
Genel olarak cildi güneşten koruyan güneş kremlerinin yüze özel olarak uygulanabilen türü de mevcuttur. Ayrıca güneş kremleri genellikle yüz de dahil olmak üzere cildin her yerine uygulanacak şekilde yapılır.
Güneş kremi kullanmazsak ne olur?
Yoğun güneşe maruz kalmasına rağmen güneş koruyucu kullanmayan kişiler, güneşin tüm olumsuz etkilerinden ve zararlı güneş ışınlarına karşı korumasız kalabilirler. Bu nedenle doktorunuzun tavsiyesine bağlı olarak hem yazın hem de bazı durumlarda kışın güneş koruyucu kullanmanız gerekebilir. Güneş koruyucu kullanmadığınız takdirde ciltten başlayıp daha büyük hastalıklara dönüşen çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir.
Her gün güneş koruyucu uygulamak zararlı mıdır?
Güneş koruyucu sadece yazın değil kışın da uygulanabilir. Bazı insanlar gece yatmadan önce güneş koruyucu uygulamak ister. Çünkü yatak odasına pencereden giren güneşin veya ayın olumsuz etkilerinden korunmak isterler.
Ancak güneş koruyucuların bilinçsizce kullanılmaması gerekir. Herhangi bir sorunla karşılaştığınızda doktora başvurmalı ve güneş koruyucuyu doktorunuzun önerdiği miktar ve sürelerde kullanmalısınız. Aksi halde cildinize fayda sağlamak ve onu korumak amacıyla yapılan güneş kremleri geri dönüşü olmayan hasarlara neden olabilir.
Güneş koruyucuyu düzenli olarak kullanmak cildinizi beyazlatır mı?
Güneş koruyucunun genel olarak tüm cilt tipleri için birçok yönden faydalı olduğu düşünülmektedir. Farklı cilt tiplerine göre üretilmiş, farklı özelliklere sahip güneş kremleri bulunmaktadır. Sadece güneşten değil aydan gelen zararlı ışınlara karşı da koruma sağlayan güneş koruyucunun aynı zamanda ciltte beyazlatıcı etki yapması ve cilt tonlarını dengeleyici etki göstermesi de bekleniyor.
Ancak bunun için farklı ürünler yapılmış ve farklı işlemler önerilmektedir. Güneş kremleri melanin üretimini engelleyerek bazı durumlarda cilt lekelerini önleyebilse ve cilt tonunun açılmasında etkili olsa da doğrudan bu amaçla kullanılamaz.
Önemli Not: Bu içerik tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. İçerikler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi sorunu teşhis etmek veya tedavi etmek için kullanılmamalıdır. Tıbbi bir sorununuz varsa doktorunuza danışın.