Soğuk ayların gelmesi ve sıcaklıkların artmasıyla birlikte klima kullanımı da arttı. Kayseri Memorial Hastanesi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ufuk Ertural da vatandaşları klima kullanırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyardı.
SÜREKLİ O'NUN ETKİSİ ALTINDAYIZ”
Klimanın yanlış kullanımının zararlı etkilerinin önüne geçilemeyeceğini belirten Dr. Ufuk Ertural, “Bildiğiniz gibi yaz geldi ve havalar çok sıcak. Ailece biz, çocuklarımız ve büyüklerimiz sıcaktan çok bunaldık. Konforumuzu arttırmak için klima kullanmaya başladık. İster arabalarımızda, ister evimizde, ister iş yerlerimizde, ister alışveriş merkezlerinde olsun sürekli olarak klimaların etkisi altındayız. Ancak konforumuzu garanti eden klimalar kabusumuz olmak zorunda değil.
PNÖMARİ NEDEN
İstismarın zararlı etkilerinin kaçınılmaz olduğu bir gerçektir. Klimaya bağlı enfeksiyonlar, viral enfeksiyonlar, alt solunum yolu enfeksiyonları, kas ağrıları, kas sertlikleri, yüz felci ve bize bulaşıp zatürreye neden olan klima bakterileri bizi etkileyen faktörlerdir.
BU GRUPTA BULUNAN KİŞİLERİN ÖZELLİKLE DİKKAT ETMESİ GEREKİR
Özellikle çocuklar, bebekler, yaşlılar ve bağışıklığı düşük kişilerin üst ve alt solunum yolu klimalarını kullanırken çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Bu hastalar risk altındadır. Klimaların doğrudan kişinin üzerine üflenmesi sonucu sinirlere olan etkisi nedeniyle kas ağrıları, yüz felci, his kaybı meydana gelebilmektedir. Bu da yüzümüzde uyuşukluğa neden olabilir. Klimaların yaydığı toz ve soğuk hava, alerjimiz varsa rahatsızlığımızı artırabilir ve bizi olumsuz durumlara sokabilir. Astım ataklarına ve alerjik krizlere neden olabiliyor” dedi.
BAKIM HER YIL AYARLANMALIDIR
Klimaların bakımının her yıl düzenli yapılması gerektiğini vurgulayan Ertural, şöyle konuştu: “Alerjisi olan kişilerin ani sıcaklık değişikliklerinden ve hızlı hava sirkülasyonundan kendilerini korumaları gerekiyor. Su nemlendiricili klimaların neden olduğu bir hastalık olan Lejyoner hastalığı, çocuklar, yaşlılar ve yetişkinler için her zaman büyük risk oluşturmaktadır. Bu hastalıktan korunmanın yolu ise klimalara yıllık bakım yaptırmaktır.
ISI KONTROL EDİLMELİ
Tavsiyemiz klimaya doğrudan maruz kalmamak için sıcaklığın 22-24 derece civarında düzenli olarak kontrol edilmesidir. Hava sirkülasyonunun doğrudan yüzümüze çarpmamasına dikkat etmeliyiz. Mümkünse odaya soğuduktan sonra girilmesi tavsiye edilir. Lejyoner hastalığı kişiden kişiye yayılmaz ancak bu havalandırma sistemleri doğrudan bir kaynaktır. Bu hastalığı kolaylaştıran faktörlerden biri de sigaradır. Özellikle kapalı mekanlarda sigara içilmemesini öneriyoruz” dedi. (İHA)