İzzet Baysal Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümünden Uzman Doktor Büşra Çimen Şeker, soğuk algınlığının gelmesiyle sıklığı artmaya başlayan zatürreye karşı uyarıda bulundu. Uzman zatürrenin ölümcül olabilen bir hastalık olduğunu vurguluyor. Dr. Şeker, risk faktörü taşıyan hastaların daha dikkatli olmalarını istedi.
“PNÖMAN BULAŞICI BİR HASTALIKTIR”
Uzman zatürrenin bulaşıcı bir hastalık olduğunu söyledi. Dr. Büşra Çimen Şeker, şunları söyledi: “Zatürre bulaşıcı bir hastalıktır. Hasta kişiyle yakın temasta bulunanların çatal, kaşık, tabak gibi mutfak araçlarını veya havlu gibi kişisel eşyalarını kullanmamaları gerekmektedir. Kullanan kişiler ve aynı ortamda öksürme veya hapşırma nedeniyle mikroorganizmalara maruz kalanlar risk altındadır. Bir hastaya mikroorganizma bulaştığı için o hastada zatürre olur diye bir kuralımız yok. Öncelikle mikroorganizmanın hastanın bağışıklık sisteminin filtresinden geçmesi gerekiyor. Bu nedenle organizmaya yakalanan herkes zatürreye yakalanmayacaktır. Hastanın durumuna göre değişir” dedi.
FARKLI TEDAVİ YÖNTEMLERİ UYGULANIYOR
Uzman, zatürre durumunda hastanın durumuna göre farklı tedavi yöntemlerinin uygulandığını söyledi. Şeker, şöyle konuştu: “İyileşmeyen zatürre durumunda biz doktorlar olarak durumu yeniden değerlendiriyoruz. Hastanın toplum kökenli pnömoni dediğimiz toplum kökenli pnömoni ile enfekte olması durumunda hastane kaynaklı enfeksiyonlara yönelik farklı tedaviler sağlıyoruz. Toplum temelli bir tedaviye başladığımızda ve hastada yanıt görmediğimizde, farklı organizmalara dayalı antibiyotik yelpazemizi yavaş yavaş genişletiyoruz. Tekrar ediyorum, zatürrenin altında yatan ve iyileşmeyen bir tümör durumu var mı? Bağışıklık sistemini baskılayan bir durum var mı? Hastamız neden iyileşmiyor? Yoksa tüberküloz olabilir mi? Onları tekrar görmemiz lazım. “Genel olarak tedaviyle iyileşme oranlarımız yüksek ancak iyileşmeyen hastaların mevcut durumlarının da dikkate alınması gerekiyor” dedi.
ÖLÜMCÜL OLABİLECEK BİR HASTALIK
Uzman zatürrenin ölümcül olabileceğini söyledi. Dr. Şeker, “Zatürre ölümcül olabilen bir hastalıktır. Bu durum özellikle hastanın mevcut kronik hastalıklarıyla bağlantılıdır. Hastamızın bazı kronik hastalıkları varsa risk faktörü taşıyan hastalarda daha dikkatli olmamız gerekiyor. Akciğerleri etkileyen bir enfeksiyon olduğundan hastada solunum yetmezliği gelişebilir. Üstüne üstlük bakterinin hastanın kanına girmesiyle oluşan ani ve hızlı bağışıklık tepkisi haftanın kötüleşmesine ve yoğun bakıma yol açabiliyor. Kronik hastalıkları olan kişilerde zatürre daha ciddi seyrediyor ve solunum yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor. Bunun yanı sıra miyokardit dediğimiz hastada var olan mikroorganizmanın kana karışarak kalbi etkilemesi gibi bir durum da ortaya çıkabilmektedir. “Bu nedenlerden dolayı ölümcül olabilir” dedi.
“PNÖMONİDE TEMİZLİK ÇOK ÖNEMLİDİR”
Uzman, zatürreye karşı temizliğin çok önemli olduğunu söyledi. Dr. Büşra Çimen Şeker, şunları söyledi: “Zatürreye karşı alınması gereken önlemler şu şekildedir. Özellikle zatürre durumunda temizlik çok önemlidir. Ellerin temizliği, vücudun temizliği, kişisel hijyen, çevremizin temizliği ve kapalı ortamların düzenli olarak havalandırılması çok önemlidir. Sigara ve alkol kullanımı mümkünse azaltılmalı veya durdurulmalı, mümkün değilse azaltılmalıdır. “Kronik hastalıkların kontrolü, hastaların düzenli kontrolleri, kronik hastalıkların ilerlemesinin durdurulması ve zatürreye karşı aşı yapılması da çok önemli konulardır” dedi.
İHA