Şizofreni tedavisindeki en büyük engel: damgalama korkusu

genişletmek

KAYNAKUs

Şizofreni; Kronik ve periyodik seyrin görüldüğü düşünceler, algı, duygu ve davranışlarda bozulmaya neden olan bir hastalıktır. Genellikle ergenliğin sonu ile yetişkinliğe başlar. Psikiyatri uzmanı Dr. Alp Üçok, şizofreni diyabet veya hipertansiyon gibi kronik bir bozukluk olduğunu söyledi ve şunları söyledi: “Bununla birlikte, toplumdaki önyargılar hastaların doktora gitmesini ve tedaviye direnç yaratmasını zorlaştırana kadar” bir şey yok.

Prof. Dr. Ayrıca zihinsel hastalıkların arkasında şiddet olmadığını ve Türkiye’deki birçok kadına karşı şiddet yazarlarının psikiyatrik hasta olmadığını söyledi. “Genel popülasyonda şizofreni insidansı % 1’dir ve ailede bir hastalık öyküsü varsa, yüzde 10’a yükselir.” Dedi.

Ayrıca esrar ve çocukça travma kullanımının şizofreni riskini artırdığının altını çizildi. Çocukluk döneminde maruz kalan fiziksel, duygusal ihmal ve şiddet beyindeki strese tepkiyi değiştirerek psikoza neden olabilir.

Dünya Sağlık Örgütü Uluslararası Şizofreni’nin 15-25 yıllık araştırması olan Psikiyatri Uzmanı Erhan Yuksek, “Bu çalışma şizofreni potansiyelinin yüksek olduğunu açıkça göstermiştir. Çoğu hasta semptomlarından kurtulur ve topluma adapte olur” dedi. Şizofreni üzerine Dr. Yüksek ve olumsuz önyargılar iyileştirme hikayelerini iyileştirmeyi engelledi, ancak doğru zamanda ve doğru tedavi, şizofreni umut verici bir hastalıktır.

Şizofreni belirtileri üç ana grupta toplanır:

Pozitif semptomlar: halüsinasyonlar (özellikle denetçiler) olarak zihinsel işlev bozukluğu, yanlış sabit inançlar (hayal kırıklıkları).
Negatif semptomlar: Duygu ifadelerindeki azalma, sosyal geri çekilme, dilde yoksulluk gibi normal fonksiyonlarda azalma.
Bilişsel belirtiler: Dikkat dağıtıcı, hafıza problemleri ve düşünceyi organize etmede zorluk.
Sonuç olarak, şizofreni tedavi edilebilir ve yaşam kalitesini geliştirebilir. Bununla birlikte, damgalama ve önyargılar, hastaların tedaviye erişmesini ve iyileşme sürecini geciktirmesini zorlaştırmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir