Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Sağmak Tartar, yılın bu döneminde Kuzey Yarımküre’deki birçok ülkede akut solunum yolu enfeksiyonlarında artış olduğunu ve bu artışların genellikle mevsimsel salgınlardan kaynaklandığını söyledi. Mevsimsel grip, solunum sinsityal virüsü (RSV) gibi solunum yolu patojenlerinin ve insan metapnömovirüs (hMPV) gibi diğer yaygın solunum yolu virüslerinin Evet.
MEVSİMSEL ETKİ YÜKSEK
prof. Sağmak Tartar, ılıman Kuzey Yarımküre’deki bazı ülkelerde son haftalarda grip benzeri hastalıklar ve akut solunum yolu enfeksiyonları oranlarının arttığını ve normal mevsimsel eğilimler doğrultusunda başlangıç seviyelerinin üzerinde olduğunu, birçok ülkede Mevsimsel grip aktivitesinin yüksek kaldığını söyledi. dünya çapındaki ülkeler. kuzey yarımküre.
SOLUNUM YOLLARINDA YAYGIN BİR VİRÜS
Son dönemde hastanelerin aşırı kalabalık olduğu iddialarıyla Çin’deki hMPV vakalarına dikkat çekildi. hMPV birçok ülkede kıştan ilkbahara kadar dolaşan yaygın bir solunum virüsüdür. Bazı vakalar bronşit veya zatürre nedeniyle hastaneye kaldırılmayı gerektirse de, hMPV’den etkilenen kişilerin çoğunda soğuk algınlığı vardır. Soğuk algınlığına benzer hafif üst solunum yolu semptomlarının görüldüğünü ve bu hastaların birkaç gün sonra iyileştiğini sözlerine ekledi.
SON HAFTALARDA ARTIŞ VAR
Çin’in yayınladığı ve 29 Aralık 2024’e kadar olan dönemi kapsayan verilere göre, son haftalarda akut solunum yolu enfeksiyonlarının arttığını ve solunum yolu patojenlerinin tespitinde gözlenen artışın yılın bu döneminde beklenen aralıkta olduğunu kaydetti. Kuzey Yarımküre.
HER YIL HASTALIĞA YAKALANMANIZIN NEDENİ
Prof., griple ilgili de bilgi verdi. Ayşe Sağmak Tartar, hastalığa neden olan grip virüsünün yapısının kolaylıkla değişebildiğini, bunun da virüsün bağışıklık sistemimizden kaçmasına neden olduğunu söyledi. Her yıl hastalığa yakalanmamızın nedeni virüsteki küçük yapısal değişikliklerdir, her 10-30 yılda bir meydana gelen büyük yapısal değişikliklerle pandemiler meydana gelir ve bu da tüm dünyayı etkileyen büyük salgınlara yol açar, tarihte bilinen en büyük grip salgınlarından biri 2000’lerde meydana gelmiştir. 1. Dünya Savaşı ve savaş Kendisinden daha fazla ölüme neden olan 1918 İspanyol gribinin olduğunu, en son pandeminin H1N1 virüsüyle yaşandığını ifade etti. (domuz gribi) 2009 yılında Meksika’da başlayıp tüm dünyaya yayılan bir hastalıktır.
DAMLACIKLAR YOLUYLA BULAŞIR
İnfluenza virüsünün damlacıklar yoluyla bulaştığı, öksüren ve hapşıran bir kişinin virüsü içeren çok sayıda damlacığı etrafa yaydığı, bu damlacıkların ağza, buruna veya gözlere ulaşmasıyla hastalığın bulaştığı, dolayısıyla virüse karşı önlem alınması gerektiği belirtiliyor. Hasta kişi, virüsün yayılmasını önlemek için öksürürken ve hapşırırken ağzını mendille kapatmalıdır. Tartaro, eğer bulamazsa kollarıyla örtmesi gerektiği uyarısında bulunarak, virüsü yaymak için en tehlikeli yöntemin ellere hapşırmak olduğunu, ellere bulaşan virüsün, dokunulan her şeye bulaşabileceğini söyledi. Hastalığın yere yayıldığını, gribi olan kişinin ellerini sık sık yıkaması gerektiğini, sabun ve suyun bulunmadığı durumlarda el antiseptiğiyle ovularak ellerin temizlenebileceğini söyledi.
(İHA)