Şaşırtıcı araştırma: Kötü anıları silmek mümkün

Uluslararası bir araştırma ekibi, bir deneyde 37 katılımcıdan rastgele sözcükleri olumsuz görüntülerle ilişkilendirmelerini istedi. Daha sonra bu ilişkilerin yarısını yeniden programlamayı ve kötü anılara müdahale etmeyi hedeflediler.

37 KATILIMCI İLE DENEY YAPILDI

Katılımcılara, insan yaralanmaları veya tehlikeli hayvanlar gibi olumsuz görüntülerden ve huzurlu manzaralar veya gülümseyen çocuklar gibi olumlu görüntülerden oluşan veritabanları sunuldu. İlk akşam katılımcılara, olumsuz görüntüleri çalışma için oluşturulan anlamsız kelimelerle ilişkilendirmek için hafıza eğitimi verildi. Ertesi gün bu anılar uykuyla pekiştirildikten sonra kelimelerin yarısını olumlu imgelerle ilişkilendirerek yeniden kodlamaya çalıştık.

İkinci akşam, katılımcıların hafızada tutmada önemli olduğu bilinen hızlı göz hareketi olmayan (NREM) uyku evresi sırasında anlamsız kelimelerin ses kayıtları dinlendi. Bu süreçte beyin aktiviteleri elektroensefalografi (EEG) ile takip edildi. Duygusal hafızanın işlenmesiyle ilişkili olan beyindeki teta dalgası aktivitesinin, işitsel hafıza sinyallerine yanıt olarak arttığı ve pozitif sinyaller için önemli ölçüde daha yüksek olduğu gözlemlendi.

Ertesi gün ve birkaç gün sonra yapılan anketler, katılımcıların olumlu anılarla karışık kötü anıları daha az hatırlayabildiklerini ortaya çıkardı. Bu sözlerle ilişkilendirilen olumlu anılar, olumsuz anılardan daha sık akla gelmeye başladı ve daha olumlu duygusal açıdan değerlendirilmeye başlandı.

Bu yöntemin umut verici olduğunu belirten uzmanlar, “Bu işlemin olumsuz anıların hatırlanmasını zayıflattığını, olumlu anıların zihinde istemsiz olarak uyanmasını artırdığını gördük.” dedi.

(DHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir