GTÜ Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cansu Üyesi Ülker Turan, yüksek lisans öğrencisi Betül Özer’in katkılarıyla “Kuersetin yüklü kitosan nanopartikülleri içeren polivinil alkol bazlı yara örtülerinin üretimi” başlıklı bir proje geliştirdi. Projeyle ameliyat sonrası yara iyileşme sürecinin uzun sürmesi sonucunda ortaya çıkan komplikasyon ve enfeksiyon riskinin ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Halen geliştirilme aşamasında olan ürün, ameliyat sonrası tek seferde uygulanarak pansuman değişikliği ihtiyacını ortadan kaldırmayı hedefliyor.
‘PROJEYİ GELENEKSEL YÖNTEMLERE ALTERNATİF OLARAK GELİŞTİRDİK’
Proje hakkında bilgi veren Dr. Cansu Ülker Turan, şunları söyledi: “Ameliyat yaralarının iyileşme süreci uzun olabiliyor. Özellikle şeker hastalarında bu süreç daha uzun sürebilmekte ve yaralar kronikleşebilmektedir. Yara iyileşme sürecinin uzaması enfeksiyon riskini taşır. Bu duruma çare bulmak ve geleneksel giyinme yöntemlerine alternatif olabilmek için bu projeyi geliştirdik.
İŞ YÜKÜ AZALACAK
Geleneksel pansuman yönteminde pansumanın belirli aralıklarla çıkarılıp tedavi uygulanması gerekir. Bu durum hem sağlık çalışanlarının hem de hasta yakınlarının iş yükünü artırabileceği gibi aynı zamanda hastanın ameliyat sonrası dönemde yorulmasına ya da pansuman değişiklikleri sırasında tekrar acı çekmesine neden olabilir.
BİYOLOJİK UYUMLU YARA TASARIMI
Bu durumu önlemek için tek seferde uygulanabilen, yara üzerinde kullanacağımız aktif maddeyi kontrollü bir şekilde uzun süre salabilen biyouyumlu bir pansuman elde etmeyi hedefledik” dedi.
“YARA TEDAVİSİ SAĞLAYACAK BİR KAPLAMA TASARLAMAYI HEDEFLİYORUZ”
Araştırmanın içeriğini anlatan Turan, şunları söyledi: “Doğada yaygın olarak bulunan ve kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarından izole edilen polimer kitosandan aktif bileşen olan quercetin’in toz parçacıklarının elde edilmesi ve bu toz parçacıklarına entegre edilmesi planlanıyor. amaç aktif bileşeni kontrollü bir şekilde serbest bırakan bir nano sistem elde etmektir.
“Amacımız, bu nanosistemleri biyouyumlu, sentetik bir polimer olan polivinil alkolden yapılmış filmlere dahil ederek yara tedavisi sağlayabilecek bir pansuman tasarlamaktır.”