Uzman uyarıyor: Soğukken ihmal etmeyin! Yüz felci riskini artırıyor

Kış yaklaştıkça soğuk hava koşulları yüz felci riskini artırıyor. Uzmanlar, yüz kaslarına ulaşan sinir liflerinin etkilenmesi sonucu yüz kaslarının zayıflaması sonucu ortaya çıkan yüz felci konusunda uyarıyor.

Nöroloji Anabilim Dalı Uzman Doktoru. Makbule Deniz Borucu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Bell felci, yüz felcinin en sık nedenidir ve genellikle aniden gelişir. Fasiyal sinirde şişlik ve iltihaplanmaya neden olur. Özellikle Herpes Simplex adı verilen herpes virüsü felce neden olur. Virüs sinir hücrelerini etkileyerek fasiyal sinirde iltihaba neden olabilir. Bu durum sinirin şişmesine ve fonksiyonunun bozulmasına neden olur. Sinir artık yüz kaslarına sinyal gönderemediğinde felç meydana gelir.

Kafaya alınan darbe veya ameliyat, zona, kene kaynaklı Lyme hastalığı ve orta kulak enfeksiyonları gibi rahatsızlıklar da yüz kaslarını kontrol eden sinirlere zarar vererek felce neden olabilir. Genellikle aniden ve bazı durumlarda bir iki gün içinde gelişen bu zayıflık nedeniyle, gülümseyince ağız sağlıklı tarafa doğru kayar ve kişi etkilenen taraftaki göz kapağını kapatamaz, kaşını kaldıramaz veya kaşlarını çatamaz. Etkilenen tarafta tat kaybı ve sese karşı hassasiyet de gelişebilir ve buna çene ve kulak arkasında ağrı da eşlik edebilir” dedi.

‘YÜZÜN HER YERİNDEN GÖRÜNEBİLİR’

Yüz felci belirtilerinin, sinir hasarının derecesine ve yüzde etkilenen bölgeye göre değişiklik gösterdiğini söyleyen Borucu, belirtilerin genellikle aniden başladığını ve yüzün her iki yanında da görülebildiğini kaydetti. Dr. Borucu yüz felcinin belirtilerini şöyle sıraladı:

“Yüz felcinin en belirgin belirtisi yüzün bir tarafındaki kasların ani zayıflığı veya hareket kaybıdır. Bu zayıflık hafif kas seğirmesinden tam hareketsizliğe kadar değişebilir. Genellikle tek taraflıdır ve yüzün ortasında gözle görülür bir asimetri vardır. Yüz hareketindeki bu kayıp özellikle gülme, konuşma veya kaş kaldırma gibi yüz ifadeleri yapılırken fark edilir hale gelir. Bazı kişilerde felçle birlikte tat alma duyusunda azalma, seslere karşı hassasiyet, gözyaşı veya tükürük kontrolünün kaybı ve konuşma da yaşanabilir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız. Bu durumlarda zaman en önemli faktördür. Yüz felcinin tedavisi nedene bağlı olarak değişir. “Travma, kafa, beyin ve boyun tümörlerinde ameliyat gerekli olabilirken, felç, multipl skleroz ve Guillian Barre sendromu gibi nörolojik hastalıklarda özel tedaviler uygulanıyor.”

‘KORUMA ŞAPKASI TAKIN’

Uzman Dr., soğukla ​​birlikte yüz felci riskinin arttığını vurguluyor. Makbule Deniz Borucu, ilk yapılması gerekenin şapka ve atkı ile yüzünüzü soğuktan korumak olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Hava soğuk olduğunda mutlaka atkı ve şapka takmalısınız, ayrıca alternatif maskeler de kullanabilirsiniz. Bu yüzünüzü koruyacaktır. Ortaya çıkan rüzgar ve soğuk hava, yüz sinirlerinize kolayca zarar verebilir. Saçlarınız ıslak veya nemliyken dışarı çıkmamalısınız. Ani sıcaklık değişikliklerinden uzak durmalısınız. bağışıklık sistemini güçlü tutmaktır” dedi. “Özellikle bu mevsimlerde bağışıklığımızı güçlendirecek besinler tüketmek faydalıdır” dedi.

DHA

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir