Uzmanlar, hava sıcaklığının düşmesi ve kapalı mekanlarda geçirilen zamanın artması nedeniyle çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları konusunda uyarıyor.
Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. İstanbul-Cerrahpaşa Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi. Deniz Aygün ve Biruni Üniversite Hastanesi Başhekimi, çocuk hastalıkları ve sağlığı uzmanı Dr. Abdullah Sert, çocuklarda Kovid ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarında da artış olduğunu söyledi. Uzmanlar, ailelerin çocuklarını ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı gibi rahatsızlıklarla hastaneye getirdiğini, hasta çocukların bir süre evde izole edilmesi gerektiğini söyledi. Doktor tavsiyesi olmadan ilaç veya besin takviyesi alınmaması konusunda uyardı.
“ACİL HİZMETLERE TALEP ARTIYOR”
Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof., soğuk algınlığının gelmesiyle birlikte genel olarak artış beklendiğini söyledi. Dr Deniz Aygün, şunları söyledi: “Sonbahar ve kış sezonuna girmemiz ve okulların açılmasıyla birlikte çocuklarda özellikle solunum yolu virüsleri nedeniyle beklendiği gibi acil servis taleplerinde de artış yaşanıyor. Semptomlar arasında ateş, öksürük, halsizlik, halsizlik, bazen göz akıntısı, burun akıntısı yer alıyor ancak virüsler solunum yolu virüsleri olmasına rağmen sistemik tutulumlu ishal gibi semptomlarla da ortaya çıkabiliyor.
Kovid vakalarını görüyoruz ama sadece Kovid değil, bu sezon beklediğimiz bazı solunum yolu virüsleri var; Rinovirüs, grip. Pandemi kadar Kovid-19 vakamız yok ama son dönemde listelediğim mevcut şikayetleri olan hastalarda Kovid pozitifliğinde artış olduğunu görüyoruz. Sezon yaklaştıkça Kovid-19'un yanı sıra grip virüsünde de artış bekliyoruz. Grip aşımız var, genel solunum tedbirleri alarak vakaları aşabileceğimizi düşünüyoruz.
Hiçbir gıda takviyesini açıkça tavsiye etmiyoruz. Çocuğun dengeli ve sağlıklı beslenmesi, normal beslenme piramidinde yer alması gereken besinleri tüketmesi ve mevsimine göre yeterli miktarda beslenmesi önerilebilir. Öncelikle çocuk enfeksiyon hastalıkları uzmanı ve çocuk doktoru olarak ailelere tavsiyem; Ulusal aşı takvimimize saygı duyuyorlar. “Hasta çocuklar okula gönderilmemeli, hasta ve kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır” dedi.
“2-3 HAFTADIR COVİD YOĞUNLUĞU VE POZİTİFLİK ORANININ ARTTIĞINI GÖRÜYORUZ”
Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı, kalabalık ortamlarda bir arada olmanın vakalar üzerinde etkisi olduğunu söyledi. Dr. Abdullah Sert, şunları söyledi: “Okulların açılmasıyla birlikte çocukların kalabalık ortamlarda bir arada bulunması nedeniyle her türlü viral ve bakteriyel enfeksiyonların görülme sıklığında artış görüyoruz. Kovid yakın zamanda pandemiye yol açtığı için daha çok korkulan bir virüs haline geldi. Ancak pandemi etkisini yitirince diğer virüsler gibi grip enfeksiyonuna dönüştü. Her şey yüksek ateşle başlıyor; Yüksek ateş genellikle bir enfeksiyonun başlangıcını gösterir.
Viral bir enfeksiyon veya bakteriyel bir enfeksiyon olabilir. Ailelerin, çocuğun genel durumunu bozacak derecede inatçı, inatçı ateşi varsa bir çocuk doktoruna başvurmalarını öneriyoruz. Bulaşma açısından çocuklarda kaba ortamlarda ve okullarda sürekli bir arada oldukları için bulaşmanın arttığını söyleyebiliriz. Bu gibi durumlarda eğer çocuğun ateşi varsa, ateşi düşene kadar ya da doktora gidene kadar onu okula göndermemek bulaşmayı azaltmak açısından son derece önemlidir. “Son 2-3 haftada çocuklarda Kovid yoğunluğunun ve pozitiflik oranının arttığını zaten gördük” dedi.