İleride vücut hepatit B virüsü ile karşılaştığında bu antikorlar virüsü hızla yok ederek enfeksiyon riskini önler.
Hepatit B aşısı zorunlu mu?
Hepatit B aşısı birçok ülkede zorunludur. Hepatit B aşısı Türkiye'de zorunlu çocukluk aşılarından biridir. Hepatit B aşısı, bebekleri ve çocukları hepatit B virüsünden korumayı amaçlamaktadır.
Zorunlu olmasının temel nedeni hepatit B virüsünün taşıyıcılık oranını azaltmak ve halk sağlığını korumaktır. Hepatit B aşısının yapılmadığı durumlarda ölümle sonuçlanabilecek ciddi hastalık oranı oldukça yüksektir.
Hepatit B aşısını kimler yaptırır?
Hepatit B aşısını kimlerin yaptıracağına ilişkin şu listeyi yapmak mümkündür:
- Yenidoğanlar: Aşı genellikle doğumdan hemen sonra yapılır. Dünya Sağlık Örgütü, yenidoğanlara ilk doz hepatit B aşısının 24 saat içinde yapılmasını önermektedir.
- Çocuklar: Çocukluk çağı aşılama takviminde yer alan aşının 2. dozu 1. aydan sonra, 3. dozu ise 6. aydan sonra yapılır.
- Yetişkinler: Hepatit B aşısı sağlık çalışanlarına, hepatit B taşıyıcılarıyla temas edenlere, cinsel yolla bulaşan enfeksiyon riski taşıyanlara ve bağışıklık sistemi zayıf olan yetişkinlere yapılır.
Hepatit B aşısı ne zaman yapılır?
Birçok aşı gibi hepatit B aşısının da uygulanması gereken zaman aralıkları vardır. Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği hepatit B aşısı 3 doz halinde uygulanan bir aşıdır. Aşının ilk dozu doğumdan hemen sonra veya ilk ziyaret sırasında yapılır. Aşının ikinci dozu, ilk dozdan 1 ay sonra yapılır. Son olarak aşının üçüncü dozu, ilk dozdan 6 ay sonra uygulanır.
Hepatit B'ye karşı aşılanan bir çocuğun bu virüse karşı ömür boyu bağışıklığı vardır. Ancak bu aşının yapılmadığı gibi durumlarda virüsün çeşitli yollarla bulaşma riski vardır. Aşı çocuklukta yapılmadıysa yetişkinlikte de yapılabilir. Bu nedenle geç de olsa karaciğer sağlığı korunabilir. Yetişkinlere ve risk gruplarına da benzer bir aşılama programı uygulanıyor.
Hepatit B aşısının yan etkileri nelerdir?
Her aşı grubunda olduğu gibi hepatit B aşısının uygulanmasından sonra bazı yan etkiler ortaya çıkar. Hepatit B aşısının yan etkileri şu şekilde sıralanabilir:
- Aşı yapılan bölgede kızarıklık ve ağrı,
- Hafif ateş,
- Yorgunluk ve baş ağrısı,
- Güçsüzlük ve huzursuzluk hissi,
- Alerjik reaksiyonlar görülme sıklığı oldukça düşük olmasına rağmen.
Hamilelikte hepatit B aşısı
Hamilelik sırasında Hepatit B aşısı belirli durumlarda önerilen bir aşıdır. Hem anneyi hem de fetüsü virüsten korumayı amaçlayan bu aşıyı hamilelik sırasında yaparken riskleri ve faydaları göz önünde bulundurmalısınız. Hamilelik sırasında hepatit B virüsüne yakalanan hamile bir kadın, doğum sırasında virüsü bebeğine bulaştırma riskiyle karşı karşıyadır. Bu bağlamda hepatit B aşısı önemlidir ve gebelikte enfeksiyon riski taşıyan annelere mutlaka yapılmalıdır. Hamilelikte güvenli kabul edilen aşılar arasında yer alması nedeniyle fetüs üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur.