Dayanılmaz kokuyor ama şifa bulmak için doyasıya içiyorlar! Yurt dışından gelip teneke kutularda getiriyorlar.

Sivas'ın Ulaş ilçesine bağlı Kertmekaracaören köyü, haşlanmış yumurta kokan ve şifalı olduğuna inanılan suyuyla dikkat çekiyor. Şehre 30 kilometre uzaklıkta bulunan bu köyün mis kokulu suları şifa arayanların başında geliyor. Suyun cilt rahatsızlıklarından böbrek taşlarına kadar birçok rahatsızlığa iyi geldiğine inanılıyor.

Suyun yurt dışından da talep gördüğünü belirten köy muhtarı Mustafa Çipil, şunları söyledi: “Şifalı olduğuna inanılıyor. Kokusuna rağmen tütsülenip teneke kutularda götürülüyor. Mümkün olursa vatandaşların çamur ve sudan yararlanabilmesi için çeşmenin yanına yüzme havuzu yaptıracağım. Şifalı olduğu biliniyor ve inanılıyor ancak yetkililerin gerekli analizleri yapmasını istiyoruz” dedi.

“SUYU DEĞERLENDİRECEĞİZ”

AW265451_01

Çeşmenin yanına havuz yapacağını belirten Çipil, şöyle konuştu: “Bu çeşme eskiden yüksek bir yerdeydi. Bataklığa dönüştü. Bir demiryolu çavuşu bu suda ve çamurda yıkandığını söyledi. Çünkü üzerinde yaralar vardı. cesedin yanlarını açarak işçiyi işine gönderdi ve ardından bu suyun çamuruna yatırdı.

AW265451_05

Tabi bu suyun iyi olduğunu söyleyince köy halkına bunu kullanmalarını söyledik. Yukarıda harap bir yerde olduğu için kimse su bulamıyordu. 250 metre kazdım ve bu suyu buraya getirdim. Burada herkes daha rahat. Kaynaklar hazır olduğunda bu çeşmenin yanına yüzme havuzu yaptıracağım” dedi.

“FRANSA'DAN GELİYORLAR VE ATLAMALARDA SUYU GÖSTERİYORLAR”

Suyun ününün yurt dışına da ulaştığını belirten Çipil, şöyle konuştu: “Geçmişte çocuklar halk arasında dabaz denilen kurdeşen hastalığına yakalanırlardı. Büyüklerimiz bize o kokulu sudan biraz getirmemizi söylemişti. Biz de bu suyu getirdik.

AW265451_04

Çocuklar üç gün üst üste bu suda yıkandı ve ciltleri düzeldi. Suda yumurta kokusuna benzer bir koku var. Eskiden demir borunun içinden su akıyordu, demir boruyu eritiyorduk, biz de plastiği takıyorduk. Plastikte herhangi bir sorun yoktu. Kokusuna rağmen çok içilir. Tren hattı buraya geldiğinde bidonlarla su getirdiler.

AW265451_03

Bu suyun böbrek taşlarına da iyi geldiği söylenmektedir. Bu su üzerinde herhangi bir analiz yapılmadı ama analiz edilmesini istiyoruz. Geçen yıl Fransa'dan gelip bidonlarla su getirmişlerdi. “Bu suyun ünü yurt dışına kadar ulaştı ama bunu sadece Sivas köylülerimiz biliyor” dedi (İHA).
Bu içerik Nilgün Akbıyık tarafından yayınlanmıştır.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir