Ginseng'in kökeni Uzakdoğu'dan geliyor ve hızla dünyaya yayılıyor. Dik gövdesi, dalsız yapısı ve gövdeden daha kalın kökleriyle Ginseng bitkisi, içerdiği aktif maddeler nedeniyle farmakolojik olarak çok değerli kabul ediliyor. Ginseng bitkisinin 3 yaşına geldiğinde hasat edilebilen türleri de bulunmaktadır. Her renk ve türde son derece kullanışlı olduğu bilinmektedir.
Ginseng nedir?
Kök, gövde ve yapraklarında 30'dan fazla ginsenosid maddesi bulunan ginseng, içeriğinde pek çok aktif bileşeni de barındırıyor. Kök kısımları birçok A, B2, B1, B3, B12, C ve E vitaminlerini içerir. Ayrıca ginseng bitkisinin kökü güçlü bir demir, fosfor ve kalsiyum kaynağıdır. İnsan sağlığına pek çok faydası olduğu gibi birçok rahatsızlık ve rahatsızlığa da şifa olduğu bilinmektedir.
Ginseng bitkisi çeşitli formlarda insan vücuduna olumlu fizyolojik ve psikolojik etkiler ve katkılar sağlamaktadır. Ancak herhangi bir rahatsızlığın veya rahatsızlığın giderilmesinde kullanılabileceğini düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza danışmalı ve doktorunuzun tavsiye ettiği şekil ve miktarlarda kullanmalısınız. Aksi takdirde çeşitli yan etkilere neden olabilir.
Ginsengin faydaları nelerdir?
Her çeşidi ve rengi farklı faydalara sahip olan ginseng bitkisinin inanılan faydalarından ve faydalı özelliklerinden bazıları şunlardır:
- Sinir hücrelerinin hasar görmesini önler ve oluşan hasarın onarılmasını destekler.
- Bol miktarda peptit, amino asit, mineral ve vitamin içerdiğinden vücudun sağlıklı çalışmasına katkıda bulunur.
- Aynı zamanda nörolojik işleyişi de destekler.
- Stres hormonunu kontrol eder.
- Tiroid fonksiyonlarını düzenler.
- Strese bağlı durumların en aza indirilmesine yardımcı olur.
- Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir ve destekler.
Kırmızı ginseng'in en önemli faydası, her şeyden önce vücudun direncini arttırmasıdır. İnsan vücuduna destek olan ve bağışıklık sistemini güçlendiren kırmızı ginseng hafızaya da faydalıdır. Beyin fonksiyonlarını güçlendirmede ve hafızayı onarmada destekleyici etkisi ile bilinmektedir.
Ginseng ne için kullanılır?
Bağışıklık sisteminden sinir sistemine kadar insan vücuduna pek çok katkısı ve faydası olduğuna inanılan ginseng bitkisi, doğru miktarlarda tüketildiği sürece çeşitli sorunlara iyi geliyor. İyi olduğu durumlardan bazıları şunlardır:
- kronik bronşit
- Stresin neden olduğu olumsuz etkiler
- tiroid problemleri
- Soğuk
- Jack
- Soğuk
- Zayıflamış bağışıklık sistemi
- Cinsel istek kaybı
Ginseng ne için kullanılır?
Ginseng cinsel faydalarıyla bilinen bitkiler arasındadır. Özellikle kırmızı ginseng cinsel faydalarıyla da biliniyor. Doktor gözetiminde ve tavsiyesi doğrultusunda doğru şekilde kullanılan kırmızı ginseng bitkisinin cinsel fonksiyon sorunu yaşayan kişilere faydaları belirlenmiştir. Erkeklere cinsel problemlerinde çeşitli faydalar sağladığı bilinen ginseng, kadınlara da pek çok faydası olan bir bitkidir.
Hem erkeklerde hem de kadınlarda cinsel isteksizlik sorununu önlediğine inanılan ginseng, sıklıkla çay şeklinde tüketilmektedir. Kaynayan suya konulan ginseng bitkisi kaynatılarak çay haline getirilir. Bir süre bekledikten sonra tüketilebilir. Ayrıca toz, kapsül ve yağ formunda da kullanılabilir.
Ginsengin zararları nelerdir?
Faydaları çoğunlukla bilinen ve insan sağlığına çeşitli yararları olduğuna inanılan ginseng, birçok gıda gibi aşırı veya bilinçsiz tüketildiğinde yarardan çok zarara neden olabiliyor. Ginseng'in ciddi yan etkilerinin olduğu açıkça belirtilmemiştir. Ancak dikkatli olmanız ve doktorunuzun onayı doğrultusunda kullanmanız gerekmektedir.
Özellikle alerjisi olan kişiler, kronik hastalıkları olanlar, sık ilaç kullananlar, emziren anneler ve hamileler ginseng kullanımına çok dikkat etmelidir. Ginseng mutlaka doktora danışılarak kullanılmalıdır. Bazı alerjik kişilerde ve hassas bünyelerde meydana gelebilecek olası zararlardan veya yan etkilerden bazıları şunlardır:
- mide sorunları
- hormonal dengesizlikler
- Kaşıntı, pullanma, kızarıklık gibi cilt hasarları
Önemli Not: Bu içerik tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. İçerikler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi sorunu teşhis etmek veya tedavi etmek için kullanılmamalıdır. Tıbbi bir sorununuz varsa doktorunuza danışın.