Mide sağlığına dikkat etmek genel sağlığımız için çok önemlidir. Dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve stres yönetimi mide sağlığını korumanın temel yoludur. Bağırsak gribi gibi hastalıklardan korunmak için hijyen kurallarına uymanız ve soğuk havalarda midenizi sıcak tutmanız gerekiyor.
Mide soğukluğuna ne sebep olur?
Mide üşümesi, genellikle mide ve bağırsakların soğuk hava veya soğuk yiyecek ve içeceklerle teması sonucu oluşan rahatsızlıktır. Tıbbi olarak gastroenterit olarak bilinen bu durum, mide ve bağırsakların iltihaplanmasına neden olur. Mide gribine genellikle virüsler (norovirüs, rotavirüs), bakteriler (E. coli, Salmonella) veya parazitler neden olabilir. Kirli su, kötü hijyen veya kontamine yiyecekler yoluyla bulaşabilir.
Midenizin soğuk olduğunu nasıl anlarsınız?
Mide gribinin belirtileri bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, ateş ve yorgunluğu içerir. Bu belirtiler genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden kaybolur ancak bazı durumlarda daha uzun sürebilir ve tıbbi müdahale gerektirebilir. Mide soğukluğu belirtileri şunları içerir:
- İshal
- Kusmak
- Karın ağrısı
- Mide bulantısı
- Baş ağrısı
- hafif ateş
- Yorgunluk
Mide soğukluğu nasıl tedavi edilir?
Mide soğukluğunu önlemek için hijyen kurallarına dikkat etmek gerekir. Ellerinizi sık sık yıkamak, yiyecekleri iyice yıkayıp pişirmek, kirli su kaynaklarından uzak durmak önemli önlemler arasında yer alıyor. Soğuk havalarda mide bölgenizi sıcak tutmanız ve soğuk yiyecek ve içecekleri aşırı tüketmemeniz de soğuk algınlığına yakalanmamak için önemlidir. Mide soğukluğundan nasıl hızlı bir şekilde kurtulacağınız sorusunun cevabı “dinlenmek” ve “bol sıvı içmektir”. Mide üşümesine ne iyi gelir sorusunun cevabı şu şekildedir:
- Dehidrasyonu önlemek için bol miktarda sıvı tüketin, ancak çok fazla sıvı tüketmek bulantı ve kusmayı artırabilir. Sıvı tüketirken küçük yudumlarla içmelisiniz.
- Vücudun enfeksiyonlarla mücadele edebilmesi için dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bu nedenle yeterince uyuyun ve dinlenin.
- Muz, kraker, pirinç ve kızarmış ekmek gibi midenizi rahatsız etmeyen hafif yiyecekler yiyin.
- Yağlı, baharatlı ve kızarmış yiyeceklerden kaçının.
- Süt ürünlerini bir süreliğine sınırlayın.
- Kafeinli ve alkollü içeceklerden uzak durun.
- İshal ve mide bulantısı belirtilerini hafifletmek için doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanabilirsiniz.
- Bağırsak floranızı dengelemek için probiyotik takviyeleri kullanabilirsiniz.
- Kasları ve krampları gevşetmek için sıcak bir banyo yapabilirsiniz.
- Ellerinizi sık sık sabun ve suyla yıkayarak virüslerin yayılmasını önleyin.
- Çiğ meyve ve sebzeleri tüketmeden önce iyice yıkayın.
- Et ve deniz ürünlerini iyice pişirdiğinizden emin olun.
Mide soğukluğu kendiliğinden geçer mi?
Evet, mide gribi genellikle kendi kendine geçer. Mide gribi genellikle birkaç gün süren viral veya bakteriyel bir enfeksiyonun ardından ortaya çıkar ve çoğu durumda vücut enfeksiyonla kendi başına savaşır. Mide gribi vakalarının çoğu birkaç gün içinde iyileşir, ancak bazı durumlarda tıbbi bakıma ihtiyaç duyulabilir. Aşağıdaki durumlarda doktora başvurmalısınız:
- Semptomlar birkaç günden fazla sürerse,
- Şiddetli karın ağrınız veya krampınız varsa,
- Ateşiniz yüksekse,
- Kanlı ishal veya kusmanız varsa,
- Şiddetli dehidrasyon belirtileri yaşıyorsanız (ağız kuruluğu, idrara çıkamama, baş dönmesi).