
Bilim adamları, Avrupa ve Asya’da 37.000 kişide 214 hastalık izleyerek tarihin en eksiksiz salgınlarından birini gerçekleştirdiler. DNA analizi, hepatit B’den veba için birçok patojen için geçmişi aydınlatırken, uzmanlar bu hastalıkların gelecekte yeniden ortaya çıkabileceği konusunda uyarıyor.
“Bulaşıcı hastalıklara geri dönüyoruz”
Kopenhag Üniversitesi’nden genetikçi Eske Willerslev tarafından yapılan araştırma, binlerce eski bireylerin kemikleri ve dişleri tarafından elde edilen DNA’ya dayanmaktadır. Tarih öncesi avcılarda, hepatit B, herpes virüsü ve helicobacter pylori gibi herpes virüsü ve patojenler tespit edilirken, pümya gibi bulunmamıştır. Willerslev, “Ne kadar gidersek gidelim, insanlarda bulaşıcı hastalıklarla karşılaşıyoruz” dedi.
Tarım Devrimi beklentileri yansıttı
Bilim adamları, tarım devrimi ile hayvan-insan temasındaki artışla, bulaşıcı hastalıklarda bir artış beklediler. Bununla birlikte, DNA’nın sonuçları, bu hastalıkların yaklaşık 6000 yıl önce tarımsal topluluklardan ziyade göçebe çobanlara yayıldığını ortaya koymuştur.
Göçebe Çobanların Rolü
Asya bozkırlarından Doğu Avrupa’ya göç eden çobanlar, hayvanlarla yakın temasları nedeniyle veba gibi hastalıkların yayılmasında kilit bir rol oynadı. Bazı mezarlarda, aynı zamanda birden fazla hastalığı olan bireyler bulunmuştur, bu da salgınların yıkıcı etkisini ortaya çıkarmıştır.
Tekrarlayan salgınlar ve geleceğin tehlikesi
Yaklaşık 5 bin yıl önce, yüzyıllar sonra belirlenmesine neden olan ciddi bir tekrarlanan ateş salgına neden olan çalışma. Bu iniş ve çıkışların nedenleri henüz net değil. Ancak, Dr. “Geçmişte başarılı bir patojen sadece sahneye çıkma zamanına bakabilirdi”, Wilerslev gelecekteki risklere dikkat çekti.
Çalışmanın sınırları
Araştırma sadece DNA tabanlı patojenleri tespit edebilir; Çocukların etkisi ve felci gibi AR virüsleri analiz edilemez. Buna ek olarak, çalışma esas olarak Avrupa ve çevresine odaklanmaktadır; Afrika gibi bölgelerden hala yeterli veri var.